• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۸۸۴۶۹۸
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۴۶

هوشمند کردن کتابخانه‌ها با اینترنت اشیا

اینترنت اشیا یکی از فناوری‌های جدید است و به شبکه‌ای اشاره دارد که در آن هر شیء فیزیکی توسط یک حسگر قابل شناسایی می‌شود و با دیگر اشیاء تشکیل یک شبکه را می‌دهد.محققان کشور بر کاربرد استفاده از این فناوری در کتابخانه‌ها تاکید کرده اند.

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، با پیشرفت و گسترش ارتباطات در جهان، نحوه ارتباط انسان‌ها با یکدیگر دچار دگرگونی شده و این شیوه ارتباطات، مدیون وجود اینترنت و گسترش آن در سراسر جهان است. اینترنت در سال ۱۹۶۶ با ارتباط دو رایانه در یک مرکز تحقیقاتی نظامی در ایالات متحده شروع به کار کرد. با گذشت نیم قرن از آن تاریخ، گستره ارتباطات به قدری وسیع شده است که بشر امروز درحال اتصال اشیا به یکدیگر و استفاده از داده‌های به دست آمده از آن‌ها است. از این ارتباط، با نام اینترنت اشیا یاد می‌شود. گسترش روزافزون استفاده از فناوری‌هایی همچون شبکه‌های بیسیم و دستگاه‌های هوشمندی که مجهز به حسگر‌های مختلف همچون تگ‌های شناسایی با امواج رادیویی هستند، به توسعه تفکر مفهوم اینترنت اشیا در زندگی روزمره بشر منجر شده است.
کاربرد اینترنت اشیا در کتابخانه ها
به گفته متخصصان و طبق تعریف اتحادیه بین المللی مخابرات، اینترنت اشیا زیرساختی جهانی برای جامعه اطلاعاتی است که خدمات پیشرفته‌ای را ازطریق اتصال اشیا فیزیکی و مجازی مبتنی بر فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطاتی موجود و درحال تکامل امکان پذیر می‌کند. به عبارتی، اینترنت اشیاء به شبکه‌ای اشاره دارد که در آن هر شیء فیزیکی توسط یک حسگر قابل شناسایی می‌شود و با دیگر اشیاء تشکیل یک شبکه را می‌دهد. این اشیاء به صورت مستقل می‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و اطلاعات مبادله کنند و حتی می‌توانند خود اقدام به انجام کار‌ها کنند یا دستور به انجام کاری بدهند. امروزه با توجه به پیشرفت‌های ذکرشده، زمینه پذیرش و توسعه فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع رسانی نیز پدید آمده است؛ مراکزی که باید بتوانند همپای دیگر سازمان‌ها به ایفای نقش در این زمینه بپردازند.
 
در همین رابطه، یک مطالعه پژوهشی توسط محققان دانشگاه قم انجام شده است که در آن موضوع فوق یعنی بحث به کارگیری اینترنت اشیا در کتابخانه‌ها مورد ارزیابی علمی واقع شده است. در این پژوهش کاربردی، اطلاعات بیست کتابخانه مختلف دنیا نظیر مراجعه به سایت کتابخانه‌ها و مقالاتی که درمورد آن‌ها نگارش شده بود در رابطه با استفاده احتمالی آن‌ها از اینترنت اشیا استخراج و تجزیه و تحلیل شد.
 
نتایج این تحقیق که در فصل نامه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات متعلق به سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران منتشر شده اند، نشان می‌دهند که استفاده از اینترنت اشیا در کتابخانه‌های جهان درحال افزایش است و بسیاری از کتابخانه‌ها از این فناوری استفاده می‌کنند یا قصد استفاده دارند، زیرا این فناوری مزیت‌های زیادی برای کتابخانه‌ها دارد و سبب مدیریت بهتر و دقیق‌تر، افزایش سرعت خدمات‌رسانی و حذف فرایند‌های تکراری می‌شود.
 
در اینباره، یعقوب نوروزی، استاد و محقق علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه قم و دو همکار دیگرش، این گونه توضیح می‌دهند: استفاده از اینترنت اشیا سبب می‌شود بسیاری از فرایند‌های تکراری، مانند امانت و بازگشت منابع، نشان دادن محل قرارگیری کتاب، که کتابدار‌ها انجام می‌دادند، به دست خود مراجعان و فناوری اینترنت اشیا انجام شود. این اتفاق سبب می‌شود کتابداران زمان بیشتری برای مشاوره دادن به مراجعان داشته باشند و تمرکزشان بیشتر بر روی خدماتی باشد که به ابتکار انسانی نیاز دارد.
 
آن‌ها می‌گویند: همچنین این فناوری باعث می‌شود کاربران با دقت و سرعت بالایی منابع مدنظرشان را پیدا کنند. همین امر سبب افزایش رضایت از کتابخانه و افزایش مراجعه به کتابخانه می‌شود. یکی دیگر از نتایج مطلوب استفاده از ابزار و فناوری‌های اینترنت اشیا، امکان مدیریت و تصمیم گیری‌های دقیق‌تر و مناسب‌تر برای کتابخانه است؛ زیرا این فناوری‌ها اطلاعات دقیق‌تر و جامع تری از کاربران را به مدیران نشان می‌دهند. برای مثال، با مطلع شدن از مکان‌های با رفت و آمد بالا در کتابخانه می‌توان دربارة استفاده از فضا‌های کتابخانه، تصمیم گیری بهتری انجام داد و با درک دقیق‌تر علایق کاربران، کار اطلاع رسانی برای کتابخانه‌ها راحت‌تر و دقیق‌تر انجام می‌شود.
 
بر اساس یافته‌های این تحقیق، همچنین مواردی مانند افزایش امنیت کتابخانه، نگه داری منابع در شرایط مناسب‌تر و درنتیجه افزایش طول عمر منابع، اشغال فضای کمتر، افزایش محیط‌های یادگیری و ملاقات را نیز می‌توان به موارد گفته شده افزود. درنتیجه مدیران کتابخانه‌ها باید توجه ویژه‌ای به این فناوری داشته باشند؛ زیرا استفاده و درخواست این فناوری در جوامع اطلاعاتی، به ویژه در کتابخانه ها، درحال افزایش است و امروزه در جوامع دانش مدار، باید نسلی از کتابخانه‌ها را با عنوان کتابخانه‌های هوشمند داشته باشیم.
 
نوروزی و همکارانش به عنوان مجریان این پژوهش، در انتها اشاره کرده اند: جا دارد مدیران و تصمیم گیران کتابخانه‌ها تلاش کنند سطح اطلاع کتابداران و مسئولان کتابخانه‌ها را دربارة استفاده و پیاده سازی از این فناوری بالا ببرند و باید سعی کنند کتابداران را در استفاده از این فناوری آگاه کنند و توان آن‌ها برای کار با این فناوری را افزایش دهند؛ زیرا ناتوانی در کارکردن با فناوری اینترنت اشیا در اینده نزدیک سبب ارائة خدمات نامناسب و سردرگمی در ارائة خدمات و باعث نارضایتی کاربران از کتابخانه‌ها می‌شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فعالیت نخستین واحد استاندارد تولید برگه میوه کشور در سلماس
توقف آبیدر سنندج در رقابت‌های لیگ برتر فوتبال زیر ۱۸ سال کشور
شهید فهميده نماد جهاد و ایثار برای دانش آموزان بسیجی
علل اختلال در واردات و تامین نهاده‌های دامی 
افزایش ظرفیت تولید برق خورشیدی به ۵۰۰ مگاوات
آمادگی خوزستانی‌ها برای خلق حماسه در یوم الله ۱۳ آبان
رزمایش آموزشی و عملیاتی انسداد تونل جاده اسفراین – بجنورد برگزار شد
سخنگوی سپاه: ما غافلگیر نشدیم و آرایش سپاه جنگی بود
کشف لاستیک‌های قاچاق در خور و بیابانک
موافقت احتمالی اوپک‌پلاس با افزایش تولید نفت
افزایش پروازهای فرودگاه گناباد
درخواست مالکان دو مرکز خرید پلمب شده در تهران
پایان قداره کشی اراذل و اوباش در عملیات ویژه پلیس
یادواره شهدا فرصتی برای بازخوانی هویت ایمانی و فرهنگی ملت ایران است
اجلاسیه بزرگداشت ۷۳۱ شهید سلماس
تغییر وضعیت شورای اداری هرمزگان به مجمع مشورتی حکمرانی
تشدید نظارت بر خدمات خودرویی در ایلام
بزرگداشت شهدای بسیجی طرح امنیت در زاهدان
درخواست اوباما از دموکرات‌ها برای مقابله با بی‌قانونی‌های ترامپ
افتتاح ۱۰ طرح در شهر درچه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
جهاد نهاجا برای دفاع از مرز‌های هوایی ایران مایه افتخار است
تایید قهرمانی کشتی آزاد ایران در رقابت‌های جهانی ۲۰۱۵
تحویل ویلای ۸ هزار متری متهم چای دبش به بانک ملت
امضای قرارداد‌های بزرگترین طرح جمع‌آوری گاز‌های مشعل
پاسخ دانشگاه علوم پزشکی یزد درباره فوت مادر مهریزی
فرصت طلایی ایران در عصر چندقطبی شدن جهان
بدرفتاری کارمندان دولت را گزارش کنید
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود
اعلام نتایج اولویت بندی طرح مادران ایران خودرو؛ ۱۱ آبان
نتانیاهو برای اهداف داخلی، به دنبال از سرگیری جنگ است
بی‌ثباتی قیمت برنج
آتش‌سوزی در مراتع شمال معلم‌کلایه
میدان امیر چخماق یزد
قطع آب ادارات پر مصرف؛ قانون برای همه یکسان است
بررسی پیش‌نویس موافقتنامه همکاری‌های قضایی بین ایران و عربستان
پیش ثبت نام ۷۳۰ نفر برای تشرف به حج تمتع ۱۴۰۵  (۱ نظر)
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی  (۱ نظر)
قطع درختان صنوبر در چمستان قانونی بود  (۱ نظر)
بازی‌های آسیایی جوانان؛ ایران در رده چهارم آسیا قرار گرفت  (۱ نظر)
پیام تسلیت رئیس مجلس در پی درگذشت مادر شهیدان عاکفی  (۱ نظر)
یادواره شهدای سلامت در خرم‌آباد  (۱ نظر)
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
قصه آموزش در تنها مدرسه روستای نرگس‌زمین ساری  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)