پخش زنده
امروز: -
امامجمعه چهاربرج گفت: تحولات اخیر منطقه یک طرح کاملاً آمریکایی و صهیونیستی با همراهی ایادی منطقهای آنها بوده است و لذا بر مبنای توصیه لازمالاجرای رهبر حکیم انقلاب، نوک پیکان حملات و نقدها باید به دشمن گرفته شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،حجتالاسلاموالمسلمین اصغر جلالی در خطبههای نمازجمعه این هفته چهاربرج با تحلیل حوادث اخیر سوریه، اظهار کرد: تحولات سریع و شگفتانگیز سوریه درسها و عبرتهای زیادی را در خود نهفته دارد که این تحولات از ابعاد مختلف قابل بررسی و کندوکاو است.
امامجمعه چهاربرج افزود: برای تحلیل و تبیین این حوادث، داشتن یک چهارچوب تحلیلی ضروری است تا با آن چارچوب به چشمانداز درستی از حوادث گذشته و آینده نگریست.
وی با بیان اینکه شروع حملات تکفیریها چند ساعت پس از آتشبسِ لبنان حکایت از اجرای یک برنامه از پیش طراحی شده «غربی، عبری، عربی» داشت که این بار ضلع «ترکی» نیز به آن افزوده شده بود، گفت: هدف از انجام این برنامه، انتقامگیری از طوفان الاقصی و خروج رژیم از حالت دفاعی به هجومی و ضربه زدن به عقبه جبهه مقاومت و مسیر مهم لجستیکی آن یعنی سوریه بود.
جلالی با برشماری گروههای تروریستی شرکتکننده در عملیات ردع العدوان، تصریح کرد: هیئت تحریر الشام، انصار التوحید، جیش العزه و جیش الأحرار، الحزب الإسلامی الترکستانی، جماعه الأوزبک و الأنصار، فیلق الشام و الجبهه الشامیه، گروه سلطان سلیمان شاه (العمشات) و فرقه الحمزه (الحمزات) در این عملیات مشارکت داشتند.
امامجمعه چهاربرج با بیان اینکه شواهد امر نشان میدهد گروههای تروریستی شرکتکننده در عملیات ردع العدوان، حداقل از سه ماه قبل آموزشهای نوین نظامی مثل پهپادی و جنگ الکترونیکی را دیده و به تجهیزاتی جدید مجهز شدهاند، اظهار کرد: در واقع دو مزیت نظامی گروههای مسلحین عبارت بود از بهرهمندی از خدمات ماهواره استارلینک برای اختلال در ارتباطات رادیویی و برخورداری از پهپادهای پیشرفته که توسط نیروهای اوکراین ارسال و آموزش داده بودند.
وی با اشاره به اینکه ماهیت نیروهای تروریستی همان ماهیت خبیث داعش و النصره است؛ اما این گروهها با توجه به واکنشهای منفی جهانی و منطقهای به جنایاتشان در دوره قبل، تلاش میکنند با اقدامات ظاهری وجههٔ اجتماعی خود را ترمیم کنند، افزود: پرهیز از خشونت، مهربانی با زنان و کودکان، پذیرش تکثرهای دینی و قومی، عدم مواجهه خشن با سایر ادیان و مذاهب، ارسال پیام همکاری به سایر دولتها، ادعای احترام به اماکن مذهبی ادیان و مذاهب از این قبیل است.
جلالی تصریح کرد: این گروهها طی سالیان گذشته اختلافات تاکتیکی و روشی و تفاوتهای فرهنگی و اجتماعی زیادی با هم دارند که منجر به درگیریهای خونین بینشان شده و احتمال اینکه پس از مدتی، درگیری بر سر غنائم از قبیل بودجه و مناصب و محیط جغرافیاییِ استقرار اوج بگیرد بسیار است.
امامجمعه چهاربرج اظهار کرد: آبشخور فکری این گروهها بهخاطر سابقه تفکر سلفی و اخوانی، نوعاً به ترکیه و قطر برمیگردد و بهخاطر پیشینه اختلافات جدی با عربستان و امارات و مصر، خصومت دیرینه دارند و لذا این سه کشور از این تحولات ناراحت و نگران هستند.
وی با اشاره به اینکه سوریه به رهبری حافظ اسد در دوران جنگ تحمیلی تنها کشور عربی بود که از ایران حمایت و پشتیبانی کرد، گفت: پس از حافظ اسد، بشار اسد نیز به توصیه پدر، همین مسیر را ادامه داد و در طول این ۲۵ سال حکومت حتی تا آخرین روزهای حکومتش در کنار مقاومت بود و در ۱۶ ماه گذشته پس از طوفان الاقصی از هرگونه حمایتی دریغ نکرد و حتی در سه ماه اخیر علیرغم همه مشکلات مالی از دهها هزار شیعه آواره لبنانی پذیرایی کرد و مسیر را برای کمک به فلسطین و لبنان باز گذاشت.
جلالی افزود: بشار اسد در طول چند ماه اخیر بر اثر فشار فزاینده ناشی از آثار و تبعات اقتصادی و اجتماعیِ جنگ هشتساله با تکفیریها و تحریمهای فلجکننده غرب و ساختار ناهمراه ارتش و بدنه نظامی و نیز وجود مشکلات سیاسی و اجتماعی که ناشی از نظام بسته تکحزبی حاکم بود، دل به وعدههای عربستان و امارات از یک سو و ترکیه و قطر از سوی دیگر خوش کرد و کاهش حمایتهای روسیه بهخاطر درگیریاش در جنگ اوکراین از وی نیز موجب شد تا احساس کند نمیتواند این بار را بر دوش بکشد.
امامجمعه چهاربرج اظهار کرد: بشار اسد از سویی بر این تصور بود که قرابت با این کشورها منجر به رفع تحریمها و ایجاد گشایشهای سیاسی و اقتصادی میشود؛ اما بار دیگر اثبات شد که به هیچ عنوان نمیتوان به وعدههای دروغین غرب و اتباع او دل بست.
وی گفت: علت سرعت فروپاشی حاکمیت سوریه وجود اختلافات عمیق مذهبی و قومیتی و سیاسی، عدم انسجام داخلی بهخاطر جنگ هشتساله داخلی و خارجی، عدم برخورداری از منابع اقتصادی و اقتصاد قوی، تحریم حدود ۲۰ ساله، عدم اصلاحات عمیق ساختاری در حزب و خیانت برخی لایههای بالای ارتش دولت بوده است که باید در جای خود بدان پرداخته شود.
جلالی با بیان اینکه مقاومت امری تاریخی و گفتمانی بوده که ریشه فرهنگی و تمدنی و تاریخی دارد و دو جنبه ضد صهیونیستی بودن و ضدآمریکایی بودن در آن پررنگ است، تصریح کرد: این گفتمان با وقوع انقلاب اسلامی تولد تازهای یافت و صورتبندی آن عملاً تغییر یافت.
امامجمعه چهاربرج با اشاره به اینکه مقاومت یک امر تعاملی و طرفینی بین مردم، دولتها، گروهها، بین گروهها و دولتها با هم است، اظهار کرد: این یعنی اگر ایران به سوریه، حزبالله، انصارالله و مقاومت فلسطین کمک میکند آنها نیز در یک تعامل دینی و سیاسی، کمکها و حمایتهای زیادی به انقلاب اسلامی کرده و عمق راهبردی ایران انقلابی به شمار میآیند.
وی گفت: آنها خط مقدم ما بوده و ما عقبه آنها و یکی از مهمترین دلایل حمایت ما از جبهه مقاومت همین وجه تعاملی بودن روابط مبتنی بر اخوت دینی و منافع مشترک راهبردی است.
جلالی افزود: با خروج سوریه از زنجیره مقاومت، بدون تردید در روابط بین جبهه مقاومت در ابعاد مختلف اختلالهای جدی به وجود خواهد آمد و از این جهت سقوط بشار اسد و شرایط جدید سوریه خسارت بزرگی به محور مقاومت است و نگرانیهایی را هم پدید آورده و به دنبال خواهد داشت؛ ولی به علت همان وجه فرهنگی و گفتمانی و تمدنی مقاومت با قاطعیت میتوان گفت که جبهه مقاومت حوادث سنگین را هضم کرده و خود را ترمیم خواهد کرد.
امامجمعه چهاربرج اظهار کرد: مزیت نسبی مقاومت این است که از دل آتش حوادث و طوفان وقایع سر برآورده و بالنده شده و بدون تردید با وقایع شهادت رهبران و فرماندهان حزبالله در لبنان و شرایط جدید سوریه، جبهه مقاومت به بهسازی و بازسازی درونی خود خواهد پرداخت و جهان شاهد تولد چهره دیگری از مقاومت خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه جبهه مقاومت باید هوشیاری خود را حفظ کند، تصریح کرد: دشمن صهیونیستی درصدد است بحران را از داخل سرزمینهای اشغالی به کشورهای پیرامون خود خصوصاً اضلاع مقاومت سوق دهد و طبیعی است برای ضلع یمن و ضلع عراق و قاعدتاً ایران برنامه و طراحیهای شیطانی در سر دارد که باید با تجربههای به دست آمده در برابر آن ایستاد و مقابله کرد.
جلالی افزود: این تحولات یک طرح کاملاً آمریکایی و صهیونیستی با همراهی ایادی منطقهای آنها بوده است و لذا بر مبنای توصیه لازمالاجرای رهبر حکیم انقلاب، نوک پیکان حملات و نقدها باید به دشمن گرفته شود و از هرگونه تحلیلی که به تضعیف نظام اسلامی و نیروهای مسلح منجر شود باید به شدت پرهیز شود.
امامجمعه چهاربرج اظهار کرد: نظرات و مواضعی چون هدررفتن خون شهیدان، اتلاف نیرو و پول و امکانات و اظهار تأسفهای احساسی، ناشی از عدم درک عمیق مفاهیم اسلامی و عظمت کار شهیدان و ایثارگران و عدم شناخت از نقش انقلاب اسلامی و نظام اسلامی است و در تبیین آن باید به تولید محتواهای عمیق و راهگشای معرفتی و بصیرتی پرداخت.
وی با اشاره به اینکه حضور ایران در عراق یا سوریه و لبنان صرفاً به تقاضای دولتهای این کشورها بوده و در طول چهار دهه گذشته ایران هیچگونه اقدامی را خارج از چهارچوب حقوقی و روابط بینالملل انجام نداده است، گفت: در حوادث اخیر نیز چون از سوی حاکمیت سوریه تقاضایی نبوده؛ لذا ایران حضور نیرویی نداشته؛ گرچه تا آخرین ساعات از هرگونه کمک مستشاری، سیاسی و دیپلماسی، دریغ نکرده است.
جلالی با بیان اینکه اتهام ایران به تبانی، معامله و ترویج آن مصداق خیانت ناآگاهانه و آگاهانه است، افزود: ایران اسلامی نه در سطح حاکمیت، نه در سطح دولت چهاردهم و نه در سطح نیروهای مسلح، هیچگونه معامله و تبانی بر سر جبهه مقاومت با دیگران اعم از دوستان مانند روسیه و حریفان و رقبا مانند ترکیه نداشته و مبنای ایران مقابله و دفاع تا شب آخر حکومت بشار اسد بود؛ اما بیعملی ارکان حاکمیت سوریه، جایی برای تداوم حضور ایران باقی نمیگذاشت.
امامجمعه چهاربرج اظهار کرد: علیرغم نقدهایی که به دولت چهاردهم در حوزههای مختلف وارد است؛ اما باید گفت در عرصه حمایت از مقاومت بهویژه در این مقطع، کمال همراهی را در میدان دیپلماسی و غیر آن داشته است، بنابراین اتهامزنی به دولت، خلاف انصاف انقلابی بوده و ادعای اینکه اگر سردار شهید سلیمانی در قید حیات ظاهری بود این وقایع رخ نمیداد نیز خلاف واقع است.
وی گفت: وجود برخی اختلالات و اشکالات در برآوردها و اقدامها از سوی ما نیز انکارناپذیر است؛ اما در هنگام جنگ و شرایط جنگی، بیان آسیبها و ایرادها در فضای عمومی و علنی و فضای مجازی خصوصاً نسبت به نیروهای فداکار مسلح و فرماندهان سلحشور مقاومت، مصداق جهالت و خیانت محسوب میشود.
جلالی با تأکید بر اینکه هماهنگی رسانهای و هوشمندی در مواجهه رسانهای و عقب نماندن از دشمن امری معقول و مورد انتظار است، افزود: این نکته حائز اهمیت است که آسیبشناسی رویکردها و عملکردهای ما در این مقطع تاریخی و در سوریه، امری لازم و واجب است؛ اما این اقدامی تخصصی و محرمانه است که در مجاری خاص خود باید دقیقاً و با شفافیت پیگیری گردد.
امامجمعه چهاربرج هم چنین با بیان اینکه باید فلسطین و غزه را دریابیم، تصریح کرد: تمام تلاش دشمن برای این است که مسئله فلسطین و غزه به دست فراموشی سپرده شود، لذا تمام تلاش ما نیز باید شعلهورسازی آتش مبارزه با رژیم غاصب و برجستهسازی مظلومیت و جهاد فداکارانه مردم بینظیر غزه باشد.
وی با بیان اینکه تجربه نشان داده که در هنگامه بحران این کشورهای منطقه هستند که به سراغ ایران میآیند، اظهار کرد: جنس تحولات و تحرکات مسلحانه سوریه مستعد صدور بحران بوده و ممکن است این حرکت ادامهدار باشد و حتی دامن باعث و بانی آن را نیز بگیرد.
جلالی با اشاره به اینکه حتی ممکن است برخی از این گروههای مسلح از ساختار طراحیشده توسط محمد جولانی خارج شده و اقدامات ضد صهیونیستی انجام دهند، گفت: آنگاه که الگوی حرکتهای مسلحانه در جوامع عربی اسلامی انعکاس پیدا میکند و برخی گروههای تندرو اسلحه دست میگیرند، دست بسته دولتهای منطقه در کنترل و رهگیری عناصر این جریانها بازی را به نفع ایران سوق میدهد.