دو میلیون هکتار اراضی در معرض شوره زار
دو میلیون هکتار اراضی در کشور در معرض شوره زار است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مدیرکل دفتر مرکزی حراست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در همایش صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست در دانشگاه محقق اردبیلی گفت: بیابانزایی در کشورمان روز به روز در حال افزایش است و این روند شتابآلود دغدغهها و نگرانیهای ما را چندین برابر کرده است.
علیرضا هدایتی با اشاره به اینکه عوامل متعدد دخیل در تغییرات اقلیمی، آب و هوایی و سرزمینی زمینه نابسامانیها را در اکوسیستمهای طبیعی فراهم کرده است افزود: تا زمانی که شیوههای غلط کشاورزی و آبیاری در کشور تداوم پیداکند قطعا ما با چالشها و مشکلاتی روبهرو خواهیم شد هر چند که نباید به افزایش سطح زیر کشت بیندیشیم بلکه باید راندمان تولید را ارتقا دهیم .
هدایتی گفت: نمیتوانیم به کشاورز تفکر کاشت نکردن را القا کنیم و همچنان در برخی از استانها کشتهای سنتی ادامه پیدا میکند و ما باید به فکر راه چارهای مناسب باشیم تا از افزایش سطح زیر کشت جلوگیری کرده و اجازه ندهیم تا ورود بیش از حد دام به جنگل و مراتع، قاچاق چوب، تهیه هیزم جنگلی بیشتر از این به طبیعت ما لطمه وارد کند.
وی با بیان اینکه منابع طبیعی ما در حال تخریب است و باید به هوش باشیم و جلوی برخی از فعالیتهای عمرانی را بگیریم افزود: سدسازیها و راهسازیها در سالهای اخیر بزرگترین ضربه را به جنگلها و مراتع وارد کرده است به طوری که در حال حاضر 100 میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض تخریب و 90 هکتار در معرض فرسایش خاک، باد و آب و بیش از 2 میلیون هکتار در معرض شورهزار است.
مدیرکل دفتر مرکزی حراست سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری با بیان اینکه از 13 اقلیم دنیا 11 اقلیم در کشورمان است اما دچار غفلت و بیتوجهی در بهرهگیری از این اقلیمهای آب و هوایی شدهایم، گفت: ما نه تنها از این ظرفیت استفاده نکردیم بلکه بستر فقر در جامعه به دلیل غفلت از منابع طبیعی و محیطزیست فراهم آمده و در تامین امنیت غذایی در بهرهبرداری از خاک حاصلخیز دچار مشکلات و چالشهایی شدیم.
مدیرکل دفتر مرکزی حراست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، کمبود منابع آب را به عنوان یکی از چالشها و مشکلات پیشرو توصیف کرد و گفت: کشورمان در منطقه خشک و نیمهخشک دنیا قرار گرفته به طوری که ما یک سوم میانگین بارش جهانی را داریم اما سه برابر میزان تبخیر دنیا تبخیر در این کشور انجام میشود.
هدایتی به کاهش تنوع زیستی در کشورمان، گسترش جنگلزدایی و تبدیل جنگل به مراتع را از آثار خطرناک بیبرنامگی در سالهای اخیر بیان کرد و گفت: همه این دغدغهها و مشکلات زمینه توجه جدی مسئولان را به این حوزه فراهم کرده تا از مهاجرتهای اجباری اجتناب شده و زمینه رونق تولید بیشتر و بهتر فراهم آید.
وی با اشاره به وقوع سیلابهای مختلف در شمال کشور گفت: در حالی سیل در گیلان و مازندران آذرماه امسال خسارات زیادی را به بار آورد که ما در جنوب کشور با خشکسالی، فرسایش خاک و بهرهبرداریهای غیراصولی در حوزه مراتع و منابع طبیعی روبهرو هستیم.
عضو شورای عالی جنگل و مراتع کشور با بیان اینکه سالانه 22 میلیارد مترمکعب فرسایش خاک انجام شده و جنگلها به بیابانها تبدیل میشود، افزود: به طور میانگین رقم وقوع سیل در کشورمان و خسارتهایی که به تأسیسات زیربنایی وارد میکند در کنار فرسایش خاک یک رقم قابل توجهی است، به طوری که هزینه فرسایش خاک 14 درصد درآمد ناخالص ملی کشورمان است.
هدایتی گفت: مرگ آبزیان، خشک شدن تالابها و دریاچهها، رسوبگذاری شدید در سدها و افت منابع آب زیرزمینی را از دیگر دغدغهها و مشکلات قابل لمس در حوزه منابع طبیعی و حفظ محیطزیست اعلام کرد.