• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۳۴۲۲۶۷
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۷
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
در نقش رستم؛

کشف کتیبه سه زبانه

یک کتیبه سه زبانه در نقش رستم کشف شد که از آن می‌توان به عنوان کشفی خاص در حوزه زبان‌های باستانی یاد کرد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ نقش رستم نام مجموعه‌ای باستانی در روستای زنگی‌آباد واقع در شمال شهرستان مرودشت استان فارس است که در فاصلهٔ ۶ کیلومتری از تخت جمشید قرار دارد.

این محوطه باستانی یادمان‌هایی از عیلامیان، هخامنشیان و ساسانیان را در خود جای داده است و از حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۶۲۵ میلادی همواره مورد توجه بوده، زیرا آرامگاه چهار تن از پادشاهان هخامنشی، نقش برجسته‌های متعددی از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای کعبه زرتشت و نقش‌برجستهٔ ویران شده‌ای از دوران عیلامیان در این مکان قرار دارد و در دورهٔ ساسانی، محوطهٔ نقش رستم از نظر دینی و ملی نیز اهمیت بسیار داشته است.

درحالی که تصورات بر آن بود که تمام کتیبه‌های موجود در این مجموعه باستانی کشف، خوانده و ترجمه شده است، اما این روز‌ها خبر از کشف کتیبه‌ای جدید حکایت دارند که تاکنون از دید پژوهشگران جا مانده است.

قدیمی‌ترین نقش موجود در نقش رستم مربوط به دوره عیلام است که نقش دو ایزد و ایزدبانو و شاه و ملکه را به تصویر کشیده بود، ولی بعد‌ها در دوره ساسانی، بهرام دوم بخش‌هایی از آن را پاک کرد و نقش خود و درباریانش را به جای آن تراشید. در این میان حدود یک ماه پیش یک کتیبه جدید توسط دو پژوهشگر که برای عکاسی به نقش رستم رفته بودند کشف شد.

مجتبی درودی (پژوهشگر حوزه فرهنگ و زبان‌های باستانی ایران) درباره کشف این کتیبه گفت: به همراه سهیل دلشاد که دانشجو دکترا دانشگاه برلین است برای عکاسی از کتیبه نقش رستم رفته بودیم. هنگام عکاسی از نقش رستم با کتیبه‌ای روبه رو شدیم که در نظرمان جدید آمد. از آنجایی که بخشی از این کتیبه به زبان فارسی باستانی بود درصدد خوانش آن برآمدیم، تاکنون در هیچ جا به این کتیبه اشاره نشده بود، از این رو در صدد ترجمه آن برآمدیم.

وی افزود: از آنجایی که کتیبه‌های نقش رستم به لحاظ محتوایی شناسایی و شماره‌گذاری می‌شوند و تا الان تا شماره E شناسایی شده است، در واقع می‌توان گفت که با شناسنامه این کتیبه جدید کتیبه F کشف شده است، خوانش این کتیبه یک ماه زمان برد و قرار است مقاله علمی پژوهشی آن به زودی منتشر شود.

درودی در خصوص جانمایی این کتیبه تازه کشف شده، گفت: این کتیبه که اندازه آن بسیار کوچک است در دیوار سمت راست نقش رستم قرار دارد، با توجه به کوچکی اندازه این کتیبه هنوز نتوانستیم اندازه دقیق آن را مشخص کنیم. شاید به دلیل همین کوچکی باشد که زیر رسوبات آهکی پنهان شده و کسی متوجه این کتیبه نشده بود.

این پژوهشگر زبان‌های باستانی با اشاره به آنچه توانسته‌اند از این کتیبه ترجمه کنند، گفت: این کتیبه هخامنشی به سه زبان شامل دو خط به زبان فارسی باستان، یک خط عیلامی و یک خط بابلی نوشته شده و شخصی که نام آن در کتیبه ذکر شده برای نخستین بار است که با آن روبه رو می‌شویم که به زبان فارسی باستان پتیشووریش (نیزه بر) خوانده می‌شود.

وی افزود: آنچه که می‌توان در کتیبه خواند شووریش است. البته در گذشته شاهد استفاده کلمه پتیشووریش برای گئووبرزن هم بودیم که برخی معتقد هستند به معنای «نیزه بر» کسی که نیزه در دست دارد است. در واقع می‌توانم بگویم که کلمه پتیش را با توجه به کتیبه گئووبرزن می‌توان به این کتیبه هم نسبت داد.

درودی گفت: اتفاق جالبی که افتاده این است که با کشف این کتیبه یک لغت به فارسی باستان اضافه شد و می‌توان گفت به زبان ایلامی و بابلی نیز یک یا دو واژه اضافه شده است، در واقع می‌توان از این کتیبه به عنوان کشفی خاص در حوزه زبان‌های باستانی یاد کرد.

کلمه دیگری نیز در این کتیبه خوانش شده که به گفته این پژوهشگر زبان‌های باستانی با بررسی‌های انجام شده ممکن است معنای آن «تقرب می‌جوید» یا «فرامی‌جوید»، باشد؛ حتی در نوشته بابلی نیز به این کلمه اشاره شده است، اما از آنجایی که بخشی از این کتیبه آسیب دیده و کنده شده نمی‌توان به صورت کامل و دقیق آن را ترجمه کرد.

این کتیبه در دامنه کوه و در اطراف مقبره داریوش در نقش رستم قرار دارد و به دلیل پنهان ماندن در بین رسوبات و پوشش‌هایی که در طی ۲ هزار سال گذشته در این محل ایجاد شده، تاکنون از دیده‌ها مخفی مانده بود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برخورد قاطع با هرگونه تخلف انتخاباتی
سفر قائم‌مقام وزیر کشور به کرمان
با داشتن این علائم به کبد چرب مبتلا هستید
بسته مردِ میدان، شهید محمد هادی درویشی از گرمه
­نتایج هفته سیزدهم لیگ برتر بسکتبال بانوان
کولاک برف و لغزندگی جاده‌ها در چهارمحال و بختیاری
شکست ملی پوشان هندبال در دیدار‌های دوستانه بحرین
قدردانی آیت‌الله شبیری زنجانی از تلاش‌های رسانه ملی
فوتسال قهرمانی کارگران کشور
اعلام اسامی داوران و ناظران هفته پنجم لیگ برتر هندبال بانوان
قدردانی آیت‌الله شبیری زنجانی از تلاش‌های رسانه ملی
نیروهای مسلح آماده‌تر از دفاع مقدس ۱۲ روزه شده‌اند
احزاب نقش حلقه‌های بین حاکمیت و مردم را ایفا می‌کنند
وبینار تخصصی نگهدارنده‌های تاسیسات و لرزه‌گیر‌های مکانیکی
گسترش دامنه خدمات خیریه محکم
تشدید پایش شبکه گاز در سراسر استان
خبر خوش برای سفره‌های خانوار/ توزیع برنج و روغن خوراکی در استان
پیام همسر شهید مجیدی‌مهر به رهبر معظم انقلاب
صبر و استقامت خانواده‌ های شهدا پشتوانه اصلی نظام جمهوری اسلامی
تخریب اموال عمومی در آبدانان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ایران در نبرد ۱۲ روزه از موشک‌های استراتژیک استفاده نکرد
اطلاعیه سپاه لرستان درپی شهادت بسیجی امیرحسام خدایاری فرد
دو مرحله از یارانه رفع سوءتغذیه کودکان زیر ۵ سال امروز واریز شد
افزایش ۴۰ درصدی مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد در سال ۱۴۰۵
ورود سامانه بارشی جدید به بخش‌های غربی کشور
اعتبار یارانه «طرح یسنا» پانزدهم دی ماه شارژ می‌شود
نویدکیا: نیمه دوم بازی با استقلال خوب نبودیم
خانواده کشته‌شدگان ناآرامی‌ لردگان: اغتشاشگران را مجازات کنید
تزریق ۸۷۷ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری
دستور رئیس‌جمهور برای حمایت از اصناف و بهبود ثبات ارزی
تشییع با شکوه شهید مجیدی مهر، شهید راه وطن در لوداب
آیین گرامیداشت سرداران مقاومت در مصلی تهران
انتصاب فرزین به عنوان دستیار ویژه اقتصادی رئیس‌جمهور
ارکستر ملی در زمستان عاشق‌تر خواند
پای درد و دل صنف فروشندگان تلفن همراه و رایانه
بازداشت شهردار آبادان  (۳ نظر)
آغاز پیش فروش هفت محصول ایران خودرو  (۲ نظر)
اطلاعیه سپاه لرستان درپی شهادت بسیجی امیرحسام خدایاری فرد  (۱ نظر)
دو مرحله از یارانه رفع سوءتغذیه کودکان زیر ۵ سال امروز واریز شد  (۱ نظر)
افزایش ۴۰ درصدی مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد در سال ۱۴۰۵  (۱ نظر)
صدور اطلاعیه سطح نارنجی هواشناسی در فارس  (۱ نظر)
تعطیلی مدارس و ادارات استان گلستان فردا چهار شنبه ۱۰ دی  (۱ نظر)
نوعروسان کمیته امداد درخواست جهیزیه را در سکوی اینترنتی ثبت می‌کنند  (۱ نظر)
جریمه ۵۳ هزار راننده تهرانی در پاییز برای استفاده از تلفن همراه  (۱ نظر)
پخش مستند «مهر»، از شبکه افق  (۱ نظر)
تشییع با شکوه شهید مجیدی مهر، شهید راه وطن در لوداب  (۱ نظر)
نهضت توسعه عدالت آموزشی، جریان زنده ایثار و امید در کشور  (۱ نظر)
نجات یک خانواده از دل برف و کولاک کندوان  (۱ نظر)