• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۴۱۸۳۵
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۴:۱۷
گیلان » اقتصادی
گزارش مکتوب؛

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس

گیلان با تولید ۳۲میلیون قطعه ماهی زینتی، دومین تولیدکننده این گونه از ماهیان در کشور است و گوی سبقت را در پرورش ماهی قرمز، از دیگر استان‌ها ربوده است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گیلان؛ مینیاتوری از زندگی را لای همین سنگ ریزه ها و گیاهان سبزِ آبزی برای شان ترتیب داده اند.
در همنوایی نور و آب و بلور، رنگینه هایی از طبیعت ِزیر آب را به نمایش می گذارند.
بزم با شکوه شان گاهی با مرجان های خوش رنگ، صدف های جورواجور و کمی هم خاک و ماسه مخصوص، کامل می شود.
اگرچه این ماهی های پرورشی، دست پرورده آدم ها هستند اما هیچ وقت پای شان به ماهی تابه یا سبد غذایی آنها باز نمی شود و ماموریت شان این است که زیبایی دنیایی ماهی ها را به خورد نگاه آدم ها بدهند.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
صحبت از ماهی هایی است که تمام دریای شان به جعبه های کوچک و بزرگ شیشه ای ختم می شود؛ البته گونه های "گلدفیش " آن، گاهی سر از استخرهای خاکی هم در می آورد.
ماهی هایی با شکل و رنگ های مختلف که پرورش شان به یکی از صنعت های مهم شیلات در دنیا تبدیل شده است.

بر اساس آخرین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد" FAO " سنگاپور، بزرگترین تولیدکننده ماهیان زینتی در دنیا است و کشورهای مالزی، اندونزی، تایلند و چین در سکوهای بعدی تولید این گونه از ماهیان قرار دارند؛ آنطور که از این آمارها بر می آید، این 5کشور از بزرگترین صادرکنندگان ماهیان زینتی دنیا هستند.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان

رونق تولید در دل ویترین های شیشه ای پرآب
آمارهای سازمان شیلات ایران هم می گوید: سالانه 250میلیون قطعه انواع ماهی زینتی در ایران تولید می شود که گیلان با تولید 32میلیون قطعه، بعد از اصفهان در جایگاه دوم تولید ماهیان زینتی کشور قرار دارد.
البته گیلان به لحاظ تولید "گُلد فیش" یا همان ماهی قرمز که گل سر سبد ماهیان زینتی کشورمان و هفت سین نشین ِعیدانه ایرانی ها است، گوی سبقت را از دیگر استانها ربوده است و مقام اول را در تولید ماهی قرمز دارد.
برای اطلاع بیشتر از وضع تولید این صنعت پرورشی - تزیئنی ، سراغ مسئولان شیلات گیلان می روم.
سرپرست اداره کل شیلات گیلان در پاسخ به این سوال که آبزی پروران کشورمان از چه زمانی دست به کار پرورش ماهیان زینتی شده اند گفت: پرورش ماهیان زینتی از حدود 40سال پیش با تولید ماهی قرمز در ایران و گیلان پا گرفت و پس از آن هم از اوایل دهه 70، پرورش ماهی های آکواریومی، دست مایه درآمد زایی برخی شد.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
عظیم مدبری ارزش ماهیان زینتی تولیدی گیلان را 30میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: 40گونه ماهی زینتی که بیشتر بومی آسیای جنوب شرقی و آمریکای جنوبی هستند در گیلان پرورش داده می شود که برخی از آنها زنده زا و برخی هم تخم گذار هستند.
وی گُلدفیش، گوپی، مولی، پِلاتی، سوراتِل، کورامی، سیچلاید، بارب، آنجِل، شارت، زِبرا، تِترا، کوی، اُسکار، گورامی و کـَت فیش را از مهم ترین گونه های پرورشی ماهیان زینتی در گیلان نام برد و گفت: "گلدفیش" یا همان ماهی قرمز عید، با تولید سالانه 27میلیون قطعه، در صدر جدول تولید آبزیان زینتی پرورشی گیلان قرار دارد.
سرپرست اداره کل شیلات گیلان می گوید: سالانه در 81 استخر خاکی استان به مساحت 135هکتار 27میلیون قطعه ماهی قرمز و در 12واحد بزرگ صنعتی و 7واحد کوچک و خانگی حدود 5هزار قطعه انواع ماهیان آکواریومی پرورش داده می شود.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
عطیم مدبری با بیان اینکه ماهی های قرمز با وجود قد و قواره کوچک شان، تاکنون در گیلان برای 500نفر بطور مستقیم شغل ایجاد کرده اند و ماهیان آکواریومی هم برای 60نفر، مستقیم و 250نفر در مسیر حمل، توزیع وعرضه شغل ایجاد کرده اند گفت: آنطور که از آمارهای ثبت شده بر می آید پرورش ماهیان زینتی برای 810نفر در گیلان شغل ایجاد کرده است.
سرپرست اداره کل شیلات گیلان افزود: البته آمار ماهیان زینتی پرورشی گیلان و میزان اشتغالزایی این گونه از ماهیان، بیش از اینها است چرا که تعداد زیادی از خانوارها به ویژه در روستاها، چند ماه مانده به سال نو، بچه ماهی قرمز خریداری و در استخرهای کوچک خانگی و یا سازه های بزرگِ پلاستیکی و فلزی پرورش می دهند و روانه بازار می کنند که آمار تولید آن، جایی ثبت نمی شود.
عظیم مدبری ادامه داد: از طرفی صاحبان برخی از مراکز فروش ماهی های آکواریومی به صورت جانبی، در آکواریوم های کوچک شان ، این گونه از ماهی ها را تکثیر می کنند که هیچگاه در آمارهای تولید نمی گنجد.
وی می گوید: حدود 80درصد از ماهیان زینتی تولید گیلان، به استان های دیگر از جمله تهران فرستاده می شود.
سرپرست اداره کل شیلات گیلان به ارزش صادراتی ماهیان آکواریومی هم اشاره کرد و گفت: آمار دقیقی از صادرات این گونه از ماهیان پرورشی گیلان، در دست نیست چرا که نمایندگان شرکتهای صادرکننده از تهران به گیلان می آیند و این ماهیان را برای صادرات از تولید کنندگان استان می خرند.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
آب و هوای گیلان، باب دندان ماهی های چشم ربا
برای اینکه بیشتر با دنیای این ماهی های زیبا آشنا شوم و در جریان حمایتهای شیلات از بهره برداران قرار بگیرم، با رییس گروه توسعه آبزیان در آب های داخلی شیلات گیلان هم صحبت می شوم.
حمیدرضا تقی نصیری، امکان پرورش در فضای کوچک، نیاز آبی کم، کنترل فرآیند رشد و پیشگیری از بیماریها و تلفات به علت بسته و سرپوشیده بودن آکواریوم ها و قابلیت چند بار تکثیر هر مولد در سال را از مهمترین مزایای پرورش ماهیان آکواریومی برشمرد.
وی اضافه کرد: مزیت هایی چون شرایط مساعد آب و هوای و وجود منابع آبی فراوان در گیلان، به ویژه 8هزار هکتار استخر پرورش ماهی گرم آبی که قابلیت پرورش ماهی قرمز را هم دارد، باعث شده بسیاری از پرورش دهندگان ماهی گرم آبی، به صورت جانبی به پرورش ماهی قرمز رو بیاورند.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان

شیلات کجای کار تولید ماهیان زینتی است؟
رییس گروه توسعه آبزیان در آبهای داخلی شیلات گیلان با بیان اینکه به ازای پرورش هر 100هزار قطعه ماهی زینتی 200میلیون تومان تسهیلات، به متقاضیان پرداخت می شود گفت: شیلات پس از بررسی طرح و تشکیل پرونده تسهیلات، متقاضیان را به بانک معرفی می کند.
حمیدرضا تقی نصیری با بیان اینکه شیلات ضوابط فنی و نقشه های اجرایی پرورش و تکثیر ماهیان زینتی را به متقاضیان ابلاغ می کند افزود: کارشناسان شیلات در مدت اجرای طرح تکثیر و پرورش هم به متقاضیان مشاوره می دهند و بر فرآیند کارشان نظارت می کنند.
وی معتقد است: امکان افزایش توان تولید ماهیان زینتی به لحاظ فنی در گیلان وجود دارد اما پرورش این گونه از ماهیان، تاثیر پذیر از چگونگی عرضه و تقاضا در بازار است چرا که بازار داخل ،هنوز کشش افزایش توان تولید را ندارد.
بررسی ها حاکی است؛ اگرچه پرورش دهندگان ماهیان زینتی در گیلان از نظر کار و درآمد، وضعیت مساعدی دارند اما مشکلاتی چون اعمال نشدن معافیت حق بیمه سهم کارفرما از طریق تامین اجتماعی، نبود تشکل صنفی و جزیره ای عمل کردن پرورش دهندگان، نبود کلینیک تخصصی ماهیان زینتی در گیلان و نبود مراکز ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان زینتی در کشور از جمله مشکلاتی است که بر سر راه تولید قرار گرفته است.
مشکلاتی که پرورش دهندگان ماهیان زینتی هم به آن اذعان دارند.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
اندکی درنگ پای شیشه های آکواریوم و استخرهای ماهی قرمز
تعدادی از پرورش دهندگان ماهیان آکواریومی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفتند: می دانند که ایجاد تشکل صنفی، می تواند به فعالیت شان در حوزه تولید و بازرگانی انسجام ببخشد اما نمی خواهند قِلِق کارشان، دست تولید کنندگان دیگر بیاید چرا که بازار ماهیان زینتی، بسیار رقابتی است و هر کس تولیدش منحصر به فرد تر باشد، بُرده است.
ولی منفرد یکی از آبزی پروران موفق گیلان است که در کنار تولید سالانه 11ونیم تن ماهی گرم آبی در 12هکتار استخر، یک میلیون قطعه ماهی قرمز هم تولید می کند.
وی که پارسال 150هزار قطعه ماهی قرمز را از طریق یک شرکت واسط به کشور عراق صادر کرده، مهمترین عامل موفقیت خود و دیگر پرورش دهندگان این گونه ماهی زینتی را شرایط آب و هوایی مساعد گیلان می داند و می گوید: توسعه این صنعت، حمایت بیشتر مسئولان را می طبد.
حامد قربانخانی یکی از پرورش دهندگان ماهیان آکواریومی است که از 13سال پیش، کارش را با یک کارگاه 80متری و با پرورش 100هزار قطعه ماهی آکواریومی شروع کرد و حالا با همت و تلاش مضاعف، کارگاه کوچکش را به یک شرکت بزرگ تکثیر و پرورش ماهیان زینتی در فضایی به وسعت هزار متر مربع تبدیل کرده است وسالانه 500هزار قطعه ماهی آکواریومی پرورش می دهد.
این مهندس شیلات می گوید: 13سال پیش، فقط 10گونه ماهی آکواریومی پرورش می دادم اما حالا 100گونه از این ماهیان را تکثیر و تولید می کنم.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
آنطور که حامد قربانخانی توضیح می دهد: تا همین 2سال پیش، ماهی های آکواریومی تولید داخل، به علت ارزان تر بودن ماهی های وارداتی و واردات بی رویه، بازار خوبی نداشت و پرورش دهندگان متضرر می شدند اما با بالا رفتن قیمت ماهیان زینتی وارداتی به علت نوسانات بازار ارز و به تبع آن کاهش واردات، مشتری ها به ماهیان زینتی تولید داخل روی آورده اند و این کار برای پرورش دهندگان به صرفه تر شده است.
اودر تشریح تفاوت قیمت ماهیان زینتی وارداتی و تولید داخل مثالی زد و گفت: هر قطعه ماهی زینتی " فایتِر " تولید داخل، در بازار 5هزار تومان به فروش می رسد این درحالی است که قیمت مشابه خارجی این گونه ماهی زینتی، یک دلار معادل 10تا12هزار تومان است که همین امر باعث شده، مشتریان به تولیدات ما رو بیاورند.
این تولیدکننده از اجرا نشدن قانون معافيت حق بيمه سهم كارفرما تا ميزان 5كارگر و پرداخت نشدن آن از سوی دولت گلایه کرد و گفت: راه اندازی یک مرکز تکثیر و پرورش صنعتی ماهیان زینتی به طور معمول به کمتر از 5کارگر نیاز دارد و صاحبان این مراکز باید مشمول معافیت پرداخت حق بیمه کارگران باشند اما این قانون عملا اجرا نمی شود.
یاشار لطفی یکی از پرورش دهندگان ماهیان زینتی است که چند وقتی است در قالب مشاغل خانگی در خانه اش یک کارگاه کوچک پرورش ماهیان زینتی راه انداخته است.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
او معتقد است؛ پرورش ماهیان زینتی اگر از روی اصول باشد، بسیار در آمدزا است و می توان روی آن به عنوان یک شغل جانبی و در قالب مشاغل خانگی حساب باز کرد.
این آبزی پرور می گوید: برای مثال یک قطعه بچه ماهی "رِد رُز" در بازار 80هزار تومان قیمت دارد و بعد از 5ماه پرورش، می توان آن رابه قیمت 250هزار تومان فروخت.
یاشار لطفی هم با تایید مشکلات مطرح شده از سوی آبزی پروران دیگر گفت: البته مسئولان باید فکری هم برای تسهیل دریافت تسهیلات کنند.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
تلاش ها برای حل مشکلات پرورش ماهیان زینتی
رییس گروه توسعه آبزیان در آب های داخلی شیلات گیلان می گوید: برای اینکه قانون معافیت حق بیمه سهم کارفرما برای پرورش دهندگان ماهیان زینتی هم اجرایی شود، مکاتبات مختلفی با اداره کل تامین اجتماعی استان و شیلات کشور داشته ایم که امیدواریم پیگریهای ما در استان و پیگیری سازمان شیلات هم در سازمان تامین اجتماعی کشور جواب بدهد.
حمید رضا تقی نصیری می گوید: استان اصفهان، توانسته با پیگیری های بسیار، پرورش دهندگان ماهی زینتی را مشمول این قانون کند و بی شک پیگریها نتیجه بخش خواهد بود.
وی افزود: با وجود اینکه شیلات بارها، مزیت های تشکیل اتحادیه تولیدکنندگان ماهیان زینتی را برای آبزی پروران تشریح کرده اما آنان تمایلی برای تشکیل اتحادیه واحد ندارند این درحالیست که یک اتحادیه می تواند باعث انسجام این فعالیت جانبی در حوزه تولید و بازرگانی ازجمله احقاق حقوق تولیدکنندگان و شناسایی بازارهای هدف باشد.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
دامپزشکی از حمایت هایش می گوید!
رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی گیلان می گوید: این اداره، پایش سلامت ماهیان قرمز را در استخرهای خاکی و سنجش وضعیت ماهیان آکواریومی را در مراکز تکثیر و پرورش دنبال می کند.
دکتر صفورا منصف با بیان اینکه سالی 2بار به ویژه در ایام پایانی سال از مراکز تکثیر، تولید، نگهداری، توزیع و عرضه ماهیان قرمز بازدید و دوره ای هم مراکز پرورش ماهیان اکواریومی را رصد می کنیم افزود: کارشناسان شیلات در این بازدیدها، افزون بر نمونه برداری از آب و خوراک ماهی، فاکتورهای فیزیکی، شیمیایی و دمای آب و همچنین سلامت ماهیها از نظر ابتلا به انواع بیماری های ویروسی و انگلی را پایش می کنند.
او البته می گوید: براساس پایش های صورت گرفته، تا کنون هیچ بیماری ویروسی و بیماری باکتریایی در بین این نوع آبزیان مشاهده و شناسایی نشده است.
در حالی که برخی پرورش دهندگان ماهی زینتی در گیلان از نبود کلینیک تخصصی درمان بیماریهای این گونه از ماهیان گلایه دارند، رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی گیلان معتقد است آزمایشگاه اداره کل دامپزشکی گیلان و 4آزمایشگاه خصوصی دامپزشکی استان، با تجهیزات کامل برای پایش سلامت ماهیان زینتی کافی است و نیازی به کلینیک تخصصی نیست.

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان
وقتی نفس های تولید، در درون جعبه ها و تُنگ های شیشه ای تازه می شود.
تولید ماهیان زینتی با توجه به اشتغال زایی و قابلیت تکثیر و بهره وری 3تا4 بار در سال می تواند، درآمدهای بخش آبزی پروری را در استانی که یکی از قطب های آبزی پروری کشور است، افزایش دهد.
اگرچه تمرکز و حمایتهای شیلات در بخش آبزی پروری، بیشتر بر روی پرورش ماهیان خوراکی و تامین سبد مصرف ماهی معطوف است اما نباید از توان اشتغال زایی برای دانش آموختگان جویای کار علوم شیلاتی و متقاضیان مشاغل خانگی، درآمدزایی و ارزآوری ماهی های زینتی غافل بود.
پرورش دهندگان ماهیان زینتی گیلان، امیدوارند پیگیریهای شیلات برای قرار گرفتن این قشر به زیر چتر معافیت های بیمه ای جواب بدهد و حمایتهای مالی از این صنعت هم بیشتر شود تا آنان با تلاش مضاعف، سهم ماهی های زینتی پول آور را از اقتصاد آبزی پروری گیلان افزایش دهند.
صنعتی که از 4دهه پیش، با باز شدن پای ماهی های قرمز کوچولو به استخرهای کوچک پا گرفت و از دهه70 در آکواریوم ها، روی دور افتاد، با برنامه ریزی، توجه و حمایت بیشتر، می تواند بیش از اینها جان بگیرد و رونق اقتصادی را به دنبال داشته باشد.

 

*نویسنده: مریم امدادی

سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس سهم ماهی‌های زینتی پول آور، از صنعت آبزی پروری گیلان+آلبوم عکس
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
واکسیناسیون دام‌ها در زنجان علیه سویه جدید تب برفکی
زعفران؛ محصولی کم‌آب بر و پرسود برای کشاورزان زنجانی
رشد ۵۶ درصدی طرح های سرمایه‌گذاری در استان خراسان جنوبی
تا اواسط هفته ، زنجان بدون باران
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
سهم استان زنجان از درآمدهای معدنی کجا هزینه می‌شود؟
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۸ آبان ۱۴۰۴
پرداخت بیش از دو هزار میلیارد ریال غرامت به کشاورزان لرستانی
کلاهبرداری ۳۰ میلیارد ریالی در تبریز
کاهش ۷۵ درصدی میزان بارندگی در آذربایجان‌غربی
اختصاص ۱۰ میلیارد تومان برای تجهیز مرکز فنی حرفه‌ای میانه
ادامه روند افزایشی دمای هوا در سمنان
پیشرفت نهضت مدرسه‌سازی در طرح‌های حمایتی مسکن
تامین زیرساخت‌ها چالش اصلی سرمایه گذاری در خراسان جنوبی
لزوم جدیت دستگاه‌های متولی در تنظیم بازار
اختصاص ۹۹۰ میلیارد تومان به طرح های آبرسانی روستایی و فاضلاب لرستان
برگزاری جشنواره شکرانه برداشت زعفران در روستای منجیل آباد رباط کریم
برگزاری آئین پایانی نخستین سوگواره تعزیه (آلاله ها) منطقه شرق استان تهران
تقویم و اوقات شرعی ۱۸ آبان ۱۴۰۴
خوابگاه‌های دانشگاه ایلام میزبان بیش از ۳ هزار دانشجو
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استخدام در سازمان صداوسیما
آغاز گازسوز کردن رایگان خودرو‌های شخصی
سرلشکر صفوی: کلید ساخت ایران قدرتمند سواحل مکران است
کشور با همراهی مردم و نیرو‌های مسلح، پیروز جنگ ۱۲ روزه شد
آغاز رویداد ملی ایران جان، خراسان جنوبیِ ایران
فرآیند حذف چهار صفر از پول ملی آغاز شد
اعمال محدودیت آبی شبانه در تهران برای پر شدن مخازن
آغاز رسمی رویداد ملی ایران جان در خراسان جنوبی
سامانه نوبت‌دهی اینترنتی مراکز درمانی تأمین اجتماعی راه‌اندازی شد
دخالت‌های خارجی و امید به اتحاد، چالش‌های انتخابات عراق
بیش از ۹۰ درصد سد کرج خالی است
رشد اقتصادی خراسان جنوبی با فرآوری محصولات معدنی در داخل استان
افشای حمله موشکی ایران به منطقه‌ای سری در سرزمین‌های اشغالی در جنگ ۱۲ روزه
افزایش قیمت برخی از داروهای بیماران خاص
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۸/۱۷
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
تسهیلات وام ازدواج  (۱ نظر)
همکاری‌ سازنده ایران، چین و روسیه در مقابله با یک‌جانبه‌گرایی آمریکا  (۱ نظر)
تشییع و خاکسپاری مادر شهید محمد سلیمانی در شهر ورزنه  (۱ نظر)
هوای اصفهان و ۳ شهر مجاور آلوده است  (۱ نظر)
پلمب ۶ کافه به علت برگزاری جشن هالووین  (۱ نظر)