تحلیلگر سابق پنتاگون
اقدام ایران، آزمونی برای نظم جدید جهانی
تحلیلگر سابق وزارت دفاع آمریکا: تصمیم ایران برای دفاع از حقوقش، آمریکا را وادار کرد تا از هر نوع اقدامی علیه نفتکشهای ایرانی خودداری کند.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین؛ مایکل معلوف تاکید کرد تصمیم ایران برای دفاع از حقوقش، آمریکا را وادار کرد تا از هر نوع اقدامی علیه نفتکشهای ایرانی خودداری کند و این اقدام، آزمونی برای شکل گیری نظم جدید جهانی با همکاری ایران و چین بود.
تحلیلگر سابق وزارت دفاع آمریکا، در مصاحبه با این شبکه، در پاسخ به این سوال که چرا دولت آمریکا تهدیدات خودش علیه نفتکشهای ایرانی را عملی نکرد؟ گفت: ایران از نظر قانونی حق دارد، با هر طرفی که میخواهد معاملات تجاری داشته باشد، هر چند که دو کشور ایران و ونزوئلا مشمول تحریمهای آمریکا هستند.
آنچه رخ میدهد معامله قانونی مشتقات نفتی و بعضی تجهیزات نفتی برای تعمیر تاسیسات نفتی ونزوئلاست. بخش نفت ونزوئلا در طول چند سال گذشته به علت تحریمها، رها شده بود و بخشی از آن تخریب شده است. با توجه به اینکه ما از یک معامله قانونی سخن میگوییم و تحریمهای آمریکا به صورت یکجانبه اعمال شده است، اگر این کشور به بهانه مقابله با قاچاق مواد مخدر این کشتیها را توقیف میکرد، این اقدام، راهزنی دریایی محسوب میشد.
چین، ایران و روسیه در حال گسترش جاده ابریشم تا آمریکای لاتین
اما اکنون وضع متفاوت است و ایران از حقوق کامل برای تبادل تجاری با ونزوئلا برخوردار است. مسئلهای که باعث شد آمریکا حرکت این نفتکشها را پیگیری کند، فراتر از خود این ماجراست. آمریکا درباره گسترش نفوذ ایرانیها و نیز چینیها به منطقه دریای کارائیب و خلیج مکزیک بسیار حساس است. مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد یک شرکت چینی به تسهیل تبادل طلای ونزوئلا با کالاهایی که این کشتیها حامل آن هستند، کمک کرده است. آمریکا نگران آن است که طرح جاده ابریشم چین تا آمریکای لاتین گسترش یابد. چین، ایران و حتی روسیه عضو این طرح هستند که هدف آن به چالش کشیدن دلار آمریکا و نظام مالی غرب است.
گسترش تبادل تجاری ایران تا خلیج مکزیک
آمریکا برای ترساندن ایران تلاش کرد، اما ایران نه تنها عقب نشینی نکرد، بلکه تصمیم سیاسی اتخاذ کرد که در برابر هر نوع اقدام تحریک آمیز آمریکا ایستادگی کند. در حالی که آمریکا کشتیهای جنگی خودش را در خلیج فارس مستقر کرده است، چرا ایران در یک اقدام متقابل، نباید تبادل تجاری خود را تا خلیج مکزیک و دریای کارائیب گسترش دهد.
معلوف افزود: آنچه رخ داد، آمریکا را در شرایط دشواری قرار داد. ایران تصمیم سیاسی برای رویارویی با آمریکا در همه سطوح اتخاذ کرده است. ما درباره ۳۴ پایگاه نظامی آمریکا در اطراف ایران سخن میگوییم که این کشور میتواند هر زمان که بخواهد به آنها حمله کند. یکسال پیش شاهد آن بودیم که ایران یک پهپاد آمریکایی را بر فراز خلیج فارس به علت نقض حریم هوایی ایران، سرنگون کرد. آنچه رخ داد، زنگ خطر را در آمریکا به صدا درآورد و ایران نشان داد که از حقوق خود دفاع خواهد کرد. چند سال پیش، یک دریادار ایرانی تهدید کرد اگر آمریکا به فعالیت هایش در منطقه خلیج فارس ادامه دهد، ایران کشتیهای خود را در طول مرزهای دریایی آمریکا مستقر خواهد کرد. ما هنوز شاهد چنین تحولی نبوده ایم، اما حرکت این کشتیها میتواند مقدمه گسترش نفوذ ایران در این منطقه باشد. البته ایران حق دارد در مناطق مختلف جهان حضور داشته باشد، همانطور که آمریکا چنین حقی دارد. متاسفانه شاهد آن هستیم که بعضی محافظه کاران جدید در آمریکا اصرار دارند این روایت را تبلیغ کنند که نظام ایران در حال فروپاشی است.
چین رقیب اصلی آمریکا
تحلیلگر سابق پنتاگون ادامه داد محافظه کاران جدید در آمریکا تصور میکنند با ایجاد فضای تنش آمیز میتوانند نگاهها را از دشواریهای اقتصادی آمریکا به علت شیوع ویروس کرونا، دور کنند. به اعتقاد من، چین به رقیب اصلی آمریکا تبدیل خواهد شد و واشنگتن هم به همین علت، تمرکز خودش را بر شرق آسیا قرار داده است. از نظر آمریکا، در طرح جاده ابریشم، ایران و چین تا حد زیادی در توسعه این طرح دست دارند. تردیدی ندارم که در چند سال آینده اگر تلاشهای فعلی ادامه پیدا کند، چنین تحولی عملی خواهد شد. آمریکا ممکن است حتی خودش را به روسیه نزدیک کند تا آن را علیه پکن تحریک کند. اما مسئله با دوره جنگ سرد متفاوت است و این کشورها در طرح جاده ابریشم با یکدیگر متحد هستند و اتحاد آنها قویتر از ائتلافهایی است که در دوره جنگ سرد شاهد آن بودیم.
هر نوع تنش آفرینی آمریکا در برابر این کشتی های ایرانی ، از حمایت متحدان واشنگتن برخوردار نمیشد
وی خاطر نشان کرد: اگر آمریکا، این کشتیها را توقیف میکرد، نه تنها قوانین بین المللی را نقض میکرد، بلکه اقدامی شبیه راهزنی دریایی انجام داده بود. آمریکا هرگز چنین کاری نمیکند، مگر آنکه تصمیم بگیرد جنگ راهزنی دریایی و توقیف کشتیها به راه بیاندازد که ممکن است به سطح اعلام جنگ علیه دیگر کشورها برسد. هر نوع تنش آفرینی آمریکا در برابر این کشتی ها، از حمایت متحدان واشنگتن برخوردار نمیشد. البته هرگز نمیتوان اقدامات دولت ترامپ را پیش بینی کرد. او شیوه عجیبی در مدیریت پروندهها دارد. اگر ایرانیها به کشتیهای آمریکا در خلیج فارس حمله میکردند، آمریکا حق داشت که به آن به صورت قانونی پاسخ بدهد. درباره حمله به پایگاه نظامی آمریکا در عراق، آمریکا میدانست که ایران از خودش واکنش نشان خواهد داد تا آبرویش را حفظ کند. برای من، روشن است که دولت ترامپ یا حداقل شخص ترامپ، نمیخواست تنش اضافی ایجاد شود.
شاید شاهد شکل جدید نظم جدید جهانی باشیم که چین، روسیه، ایران و هند بر آن تسلط داشته باشند
مایکل معلوف گفت: به نظر میرسد ایران و چین اقداماتی را برای نادیده گرفتن تحریمهای آمریکا انجام میدهند. چین و روسیه پیش از این تصمیم گرفته بودند که تحریمها علیه ایران را نادیده بگیرند. در این صورت شاهد آن خواهیم بود که کشورهای دیگر هم در این مسیر حرکت خواهند کرد. ویروس کرونا تا حد زیادی به اقتصاد آمریکا ضربه زد، در حالی که کشورهای دیگر در زمینه صادرات و واردات به اقتصاد آمریکا متکی بودند. آمریکا باید بر بهبود اوضاع اقتصادی خودش متمرکز شود. کشورها در این شرایط بیش از پیش به سوی چین حرکت خواهند کرد و این مسئله باعث میشود طرح جاده ابریشم اهمیت بیشتری پیدا کند و یک جایگزین در صحنه جهانی باشد. چین داراییها و سرمایه گذاریهای هنگفتی در بخش نفت ونزوئلا دارد. لبنان هم ممکن است برای حل مشکلات اقتصادی اش به ایران و چین متوسل شود. شاید شاهد شکل جدید نظم جدید جهانی باشیم که چین، روسیه، ایران و هند بر آن تسلط داشته باشند. این کشورها از ارزهای خود برای تبادل تجاری استفاده خواهند کرد. آنچه که در ونزوئلا رخ داد، آزمونی برای نظم جدید جهانی بود که موفقیت خودش را نشان داد. به همین علت، شاهد گسترش این آزمون و کشیده شدن آن به مناطق دیگری از جهان خواهیم بود. اقتصاد آمریکا برای بهبود شرایط خود به زمان نیاز دارد، در حالی که چین فعالیتهای اقتصادی اش را از سر گرفته است. چین به دنبال سرمایه گذاری در عراق و لبنان است. شراکت بین ایران و چین، باعث شکل گیری سریع نظام جدید جهانی میشود.