وی گفت: البته انسداد چاههای غیر مجاز انجام میشود، اما خیلی کم است و تاکنون برای تعادل بخشی به آبهای زیر زمینی چندین مکاتبه با وزارت نیرو داشته ایم که به نتیجه نرسیده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: این درست است که برخی چاههای غیر مجاز به معیشت برخی کشاورزان گره خورده، اما برخی هم هستند که هم چاه مجاز دارند و هم غیر مجاز که حداقل در این مورد میتوان چاههای غیر مجاز را مسدود کرد.
آقای اکبری ادامه داد: در حال حاضر بیشترین انرژی صرف اصلاح پروانه چاههای مجاز میشود و بقیه امور مربوط به چاه ها، رها شده که این مورد باید اصلاح شود.
وی گفت: از دیگر مشکلات در حوزه چاه ها، این است که بعضاً چندین کشاورز از یک چاه مجاز بهره برداری میکنند، اما طبق مصوبه اخیر وزارت نیرو، این موضوع محدود شده که مشکلاتی را برای کشاورزان به وجود آورده است و امیدواریم که اصلاح شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: از سوی دیگر در برخی موارد دیده شده که مجوز آبیاری تحت فشار برای کشاورز به عنوان مثال ۲۰ لیتر در ثانیه مشخص شده، اما وزارت نیرو به یکباره این مجوز را مثلا به ۱۵ لیتر در ثانیه تقلیل میدهد که این موضوع مشکلات بسیاری را برای آبیاری زمینهای کشاورزی پدید میآورد چرا که همه تجهیزات مربوط به سیستم آبیاری بر اساس ۲۰ لیتر در ثانیه تعبیه شده و تغییر آن برای کشاورزان هزینه بر است.
آقای اکبری گفت: کشاورزی، جهش تولید و امنیت غذایی شعار امسال وزارت جهاد کشاورزی است و طرحهای این وزارتخانه در این راستا دیده میشود.
وی افزود: کشور ما پیش از دو سال اخیر که ترسالی داشته است ۱۰ سال با خشکسالی دست و پنجه نرم کرده که این رفتارهای طبیعت جزء ویژگیهای کشورهای خشک و نیمه خشک است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: ۷۰ درصد بارشها در کشورمان در فصل کشاورزی نیست و بارندگیها در کشورمان یک سوم متوسط دنیاست که همه اینها نشان میدهد برای جهش تولید و حفظ امنیت غذایی در کشور باید تلاش مضاعفی صورت گیرد.
آقای اکبری گفت: سهم منابع آبهای سطحی از کل آبهای کشور، ۲۱ درصد، قنوات ۵/۲ دهم درصد، چشمهها ۱۷/۵ دهم درصد و چاهها ۵۶/۳ دهم درصد است.
وی افزود: در مورد خاک نیز محدودیتهای بسیاری در کشورمان وجود دارد و تنها ۱/۳ دهم میلیون هکتار از مجموع ۱۸ میلیون هکتار خاک در چرخه کشت قرار دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: ۶۰ درصد خاکهای کشور مواد آلی زیر یک درصد دارند و یکی از مهمترین دغدغههای وزارت جهاد کشاورزی در سال جهش تولید، افزایش مواد آلی خاک است.
آقای اکبری گفت: اگر یک درصد به مواد آلی خاک اضافه کنیم، ۳۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی میشود.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۸۰ درصد اعتبارات وزارت جهاد کشاورزی در اختیار معاونت آب و خاک است اظهار داشت: با این حال تنها هزار و ۵۸۵ نفر از ۶۷ هزار پرنسل وزارت جهاد در این معاونت مشغول به کارند و در واقع بار ۸۰ درصد مدیریت منابع مالی وزارتخانه توسط همین تعداد نیرو به دوش کشیده میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: هر اقدامی و اجرای طرحی بدون نگاه به توسعه پایدار غلط است و در حوزه کشاورزی باید همه اقدامات با نگاه به توسعه پایدار صورت گیرد و سیاستها در این راستا تدوین شود.
آقای اکبری با اشاره به همکاری موثر وزارت جهاد کشاورزی با سازمانهای بین المللی افزود: در حال حاضر طرح بهره وری آب و مدیریت پایدار خاک با اعتبار ۵۰۰ هزار دلاری که از فائو دریافت شده در دشت قزوین در حال اجراست و طرح تی سی پی نیز باز هم به طور مشترک با فائو با اعتباری بیش از ۵۰۰ هزار دلار برای انجام کارهای پژوهشی در بخش سیلاب و مدیریت خاک برای جلوگیری از وقوع سیلاب در حال انجام است.
وی با اشاره به اجرای طرح شبکههای فرعی آبیاری و زه کشی غرب و شمال غرب کشور گفت: با اجرای این طرح در حال حاضر حدود ۱۰۰ هزار هکتار اراضی نوآباد که میتوان برای کشت محصولات راهبردی استفاده کرد ایجاد شد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: در طرح آبیاری مدرن متناسب با تقاضای کشاورزان نیز در سیستان ۳۲ هزار هکتار مورد بهره برداری قرار گرفته و ۱۴ هزار هکتار دیگر نیز برای کشت پاییزه آماده میشود.
آقای اکبری ادامه داد: قویترین مطالعات خاک شناسی به دلیل حساسیت دشت سیستان در این منطقه صورت گرفته و مشخص شده است در کجای اراضی چه سیستمی باید اجرا شود و نکته مهم این است که بیش از ۹۵ درصد این اراضی مستعد آبیاری مدرن هستند.
وی اضافه کرد: توسعه سامانههای آبیاری پیش از انقلاب ۳۸ هزار هکتار بود که این رقم پس از انقلاب به ۲/۴ میلیون هکتار افزایش یافته است که از این رقم نیز یک میلیارد و ۵۰ میلیون دلار آن در دولت یازدهم و دوازدهم سرمایه گذاری شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: امسال هم برای توسعه سامانههای آبیاری ۱۰۰ میلیون یورو اعتبار در نظر گرفته شده است.
آقای اکبری با اشاره به اینکه در سه استان گیلان، مازندران و گلستان ۱۱ میلیون مترمکعب آب وارد دریای خزر میشود افزود: به این فکر افتادیم که میتوان بخشی از این میزان آب را برای تامین آب مورد نیاز کشاورزان مورد استفاده قرار دهیم که این مورد با استفاده از آب بندان میسر میشود.
وی گفت: هم اکنون ۲۴ هزار هکتار وسعت آب بندان در این مناطق است که ظرفیت ذخیره آنها ۶۰۰ میلیون متر مکعب آب است و در نظر گرفته شده با بازسازیی آب بندان این عدد به ۱/۳ میلیارد متر مکعب برسد تا آب ذخیره شده در کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: مدل مالی تامین هزینههای بازسازی این آب بندان نیز به این ترتیب است که ۱۵ درصد آن توسط مردم، ۳۵ درصد توسط استان و ۵۰ درصد نیز توسط وزارت جهاد کشاورزی تامین میشود.
آقای اکبری با اشاره به اینکه در حال حاضر میزان آب مصرفی، ۳۸ محصول در ۸۷ درصد اراضی کشور در حال اندازه گیری است گفت: تا به حال ۱۲ محصول زراعی و ۱۱ محصول باغی مورد بررسی قرار گرفته که نتایج نشان دهنده آن است که میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی بین ۶۵ تا ۷۰ درصد است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون ۱/۶ دهم میلیون هکتار از شبکههای آبیاری کشور زه کشی شده است افزود: ۷۰۰ هزار هکتار در این زه کشی در دولتهای یازدهم و دوازدهم صورت گرفت.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت:در سال ۹۹ اعتبارات در نظر گرفته شده برای بخش کشاورزی دو هزار و ۲۲۱ میلیارد تومان است.
آقای اکبری افزود: در سال ۹۳ تخصیص هشت میلیارد دلار برای بحث برخی طرحهای مرزی مطرح شد، اما بانک مرکزی در آن زمان اعلام کرد؛ که اگر این مقدار ارز از بازار بیرون کشیده شود امکان دارد تعادل بازار به هم خورد و به همین دلیل گفته شد این ارز به کالاهای وارداتی تعلق بگیرد و در نهایت پس از فروش کالاها در واحد ریال در اختیار وزارت جهاد کشاورزی گذاشته شود نهایتا تاکنون ۱ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان به وزارت جهاد کشاورزی پرداخت شده، اما همجنان ۲۴۷ میلیارد تومان باقی مانده که سازمان برنامه و بودجه باید این مبلغ را پیگیری و به وزارت جهاد کشاورزی پرداخت.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به اینکه در سال گذشته به دلیل تامین آب مورد نیاز در استان خوزستان کشت بسیار مناسبی در مورد محصول برنج صورت گرفت این استان امسال با مصوبه هیئت دولت، از ممنوعیت کاشت برنج معاف شد.
آقای علی مراد اکبری در نشست خبری صبح امروز با اشاره به اینکه بر اساس قانون کشت برنج غیر از استانهای گیلان و مازندران در سایر استانها ممنوع است افزود: در سال گذشته با توجه به بارشهای مناسب، ۵۰۰ هزار تن برنج در استان خوزستان کشت شد و همین موضوع باعث شد با مصوبه هیئت دولت، استان خوزستان امسال هم از مصوبه ممنوعیت کاشت برنج معاف شود و همچنین با توجه به منابع آبی مناسبی که امسال در استان وجود دارد، امیدواریم بیش از این میزان کشت امسال نیز در این استان تحقق یابد.