• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۷۸۴۴۰
تاریخ انتشار: ۰۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۱
صفحه نخست » عمومی
رهبرمعظم انقلاب:

روحانی بی بدیل و بی نظیر

آیت الله مشکینی واقعاً برای کشور و ملت ما غنیمتی بزرگ بود و از دست دادن ایشان برای ما خیلی مایه غصه و احساس خسارت بوده است، ولی ایشان زندگی پاکیزه و خوبی را گذراندند.

به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ به مناسبت سالگرد درگذشت آیت‌الله مشکینی، سخنان رهبر معظم انقلاب درباره ایشان در شبکه‌های اجتماعی بازنشر شده است.

روحانی بی بدیل و بی نظیر
آقای مشکینی رحمة الله علیه در زمان حیاتشان من این اعتقاد را داشتم، الان هم در همان اعتقاد هستم یک آدم بی بدیل بود یعنی ما حقا و انصافاً هیچ کسی دیگر را با این جامعیت در خصوصیات مختلف در بین بزرگان روحانی مان نداریم انصافاً یک مرد بی بدیل و بی نظیری بود. وجود ایشان واقعاً برای کشور و ملت ما غنیمتی بزرگ بود و از دست دادن ایشان برای ما خیلی مایه غصه و احساس خسارت بوده است، ولی ایشان زندگی پاکیزه و خوبی را گذراندند. الحمدالله در طهارت، صفا، معنویت و روحانیت هم به لقاءالله پیوستند. جایگاه رفیع در جمهوری اسلامی و ریاست مجلس خبرگان رهبری هرگز نتوانست در تواضع و فروتنی او یا زندگی زاهدانه و دامن پاک او کمترین خدشه‌ای وارد آورد.

زندگی‌نامه آیت الله مشکینی

آیت الله علی اکبر فیض معروف به مشکینی در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی در روستای آلنی از توابع شهر مشگین شهر استان اردبیل در خانواده‌ای متدین و اهل علم چشم به جهان گشود.
وی در زندگی نامه خودنوشت خود می‌نویسد:در اوایل کودکی حدود ۴ سال در نجف اشرف که پدرم برای تحصیل علوم دینی در آن جا اقامت داشت به مکتب رفتم و سپس همراه پدرم به وطن بازگشته و مقداری از مقدمات علوم دینی را نزد ایشان فرا گرفتم. زمانی که پدرم را از دست دادم، برای جامه عمل پوشاندن به توصیه اکید آن مرحوم نسبت به اشتغالم به علوم دینی، به شهرستان اردبیل سفر کرده چند ماهی را برای فرا گرفتن صرف و نحو در آن جا سپری نمودم تا این که سرانجام توفیق یافتم که به زیارت عالمی متقی نائل آیم، وی کسی بود که از میان کشته شدگان و زخمیان مسجد گوهرشاد مشهد که به دستور دیکتاتور ایران، رضاخان پهلوی مورد تهاجم قرار گرفتند، نجات یافته بود، پس از آشنایی با این عالم بزرگوار بر آن شدم تا به همراه وی و دیگر طلاب اردبیل به سوی شهرستان قم به قصد ادامه تحصیل سفر کنم.

در دوران پهلوی اول در مدرسه فیضیه قم مشغول به تحصیل و مدتی در درس مرحوم آیت الله حجت کوه کمری، درس خارج مرحوم آیت الله بروجردی و آیت الله محقق داماد حاضر شده و از محضر این استادان کسب فیض کرد، بعد از وفات آیت الله بروجردی و فشار و تقابل علنی رژیم پهلوی دوم با دین و مرجعیت شیعه و قیام امام خمینی (ره) با امام همراه و در مبارزات علنی ضد شاه به فعالیت، سخنرانی و تبلیغ مشغول شد.

علاقه زیادی به مطالعه و تالیف، تحصیل داشتم
آیت الله مشکینی در زندگی نامه خود می‌نویسد: در جریان این مبارزات چندین بار در ساواک و شهربانی قم زندانی شدم و در پی جلسات مخفی که به طور مرتب در قم به منظور تبادل نظر در زمینه به اجرا گذاردن منویات و یا دستورات امام امت انجام می‌شد، تحت تعقیب قرار گرفتم و نزدیک ۴ ماه در تهران متواری شده و با اسم مستعار با دوستان تماس داشتم، ولی اغلب دوستان هم رزمم دستگیر و به زندان قصر و اوین رهسپار شدند، در این ایام چندین بار از سوی مرحوم آیت الله طالقانی که وی نیز زندانی بود، پیام رسید که زندگی مخفی را رها کن تا دستگیرت کنند، زیرا زندان بهتر از آن حال است و اغلب دوستان و جوانان مسئول و متعهد را در زندان حداقل زیارت می‌کنی، ولی من به دلیل علاقه زیادی که به مطالعه و تالیف، تحصیل داشتم و می‌ترسیدم در زندان وسایل کارم یافت نشود، علنی نشده و در این دوران موفق به تالیف چندین کتاب شدم و سرانجام پس از ۴ ماه ایران را به قصد عراق ترک گفتم.
وی مبارزات فراوانی در جهت به تحقق پیوستن انقلاب انجام داد و یکی از بارزه‌های مهم ایشان عدم ترس و آگاهی فراوان وی به موضوعات روز بود، بعد از ترک ایران به مقصد عراق در نجف اشرف به مدت ۷ ماه از درس امام (ره) و سایر مراجع کسب فیض کردند.
ناسازگاری آب وهوا و بیماری، ایشان را از ماندن در نجف اشرف باز داشت و آیت الله مشکینی بعد از ۷ ماه اقامت در نجف اشرف در حضور دوستانی که برای ملاقات با وی به منزل ایشان آمده بودند از سوی ساواک بازداشت شد.
ایشان در زندگی نامه خود می‌نویسد: در روز نخست که برخی از رفقا به ملاقاتم آمده بودند، از سوی ساواک جلب شدم والتزام گرفتند که باید تا ۴۸ ساعت دیگر از قم خارج شوم و فردای آن روز به مشهد مقدس حرکت کردم و نزدیک ۱۵ ماه در حوزه مشهد مشغول تدریس شدم و بار دیگر به حوزه قم باز گشتم.

روحانی بی بدیل و بی نظیر

وی پس از بازگشت به قم در جلسات مخفیانه که پخش ابلاغ اوامرو سخنان امام مورد بررسی قرار می‌گرفت شرکت کرده و جالب آنجاست هیچ اعلامیه و حرکتی بر ضد رژیم شاهنشاهی انجام نمی‌گرفت مگر اینکه آیت الله مشکینی نیز در آن شرکت می‌جست.

بعد از مدتی ۲۷ تن از طلاب و اساتید حوزه علمیه طبق نظر ساواک عاملان تخریب و خرابکار معرفی و حکم تبعیدشان صادر شد و در این برهه که برای بسیاری از فضلا و مدرسان حوزه علمیه تهدید و تبعید شدند، حکم ۳ سال تبعید آیت الله مشکینی نیز صادر شد.

ایشان در زندگی نامه خود می‌نویسد: در زمان صدور حکم به لحاظ تعطیلی تابستان چند صباحی زادگاه اصلی ام مشگین شهر سفر کرده و در خانه پدری در روستای خود به دیدار ارحام نائل آمدم، اما طولی نکشید که از سوی ماموران امنیتی بازداشت و به ساواک قم تحویل داده شدم، از آن جا چند ساعتی مرا به شهربانی بردند و پس از سوالاتی برگه رسمی تبعید را ابلاغ و به سوی ماهان کرمان روانه ام کردند.
با وجود تمام فشار‌ها و مراقبت‌ها نماز جمعه را اقامه می‌کردند
آیت الله مشکینی مدت یک سال در آنجا تحت مراقبت بود و با وجود تمام فشار‌ها و مراقبت‌ها در آنجا نماز جمعه را اقامه می‌کردند، بعد از مدتی اجتماع پیرامون ایشان افزایش یافت و ساواک کرمان گزارشی را تهیه و به مرکز کشور فرستاد، بعد از گذشت چند روز توسط پاسگاه احضار و به کرمان فرستاده و از آن جا به گلپایگان تبعید شدند در حالی که خانواده اش همچنان در ماهان کرمان بود.

در گلپایگان مراقبت‌ها و فشار‌ها بر روی آیت الله مشکینی افزایش یافت و وی نتوانست حتی نماز جماعت خویش را برگزار کند، اما با این موج فشار‌ها نیز آیت الله مشکینی برای معلمان و دبیران تفسیر قرآن را شروع کرده بود، آن چه مورد توجه است این است که با تمام فشار‌هایی که قبل از انقلاب بر روی آیت الله مشکینی بود وی همیشه عاشقانه در جهت تحصیل علم و تدریسحرکت می‌نمود، آنچنان که مولای متقیان حضرت علی (ع) می‌فرمایند:ذکات علم، نشر آن است.
مرحوم حجت الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی زمانی که آیت الله مشکینی در گلپایگان در تبعید به سر می‌برد با ایشان مراوده داشت و احوالشان را جویا بودیک سال پس از حضور در گلپایگان به ناگاه ایشان را به کاشمر منتقل کردند و در شهر کاشمر بیش از گذشته، فشار‌ها بر روی وی افزایش یافت.

آیت الله علی اکبر فیض مشکینی در خاطرات خود می‌نویسد:یک سال دوباره محکوم به تغییر محل شدم و به صورت ناگهانی مرا به شهرستان کاشمر منتقل کردند و یک سال هم در آنجا تحت مراقبت شدیدتر از پیش قرار گرفتم. این بار در هر مسجدی که چند روز شروع به نماز می‌کردم، به سراغم آمده نمازم را تعطیل می‌کردند و حتی در گوشه مدرسه‌ای که توقف داشتم.

روحانی بی بدیل و بی نظیر
اجازه نماز جماعت نمی‌دادند و در تاریکی نماز جماعت می‌خواندیم

اجازه نماز جماعت ندادند و در تاریکی نماز جماعت می‌خواندیم و چندین بار رئیس شهربانی مرا تهدید کرد که عاقبت کار تو و خیم خواهد بود. ما هم حرفش را از گوشی به گوش دیگر تحویل داده مشغول کار بودیم واگر چنان چه مورد عنایت برخی از علمای آن جا قرار نگرفتم، مشمول محبت و الطاف خالصانه طلاب محترم و مردم شریف آن سامان شدم و در تمام این دوران زمینه قیام را در روحیه مردم به واسطه اظهار محبتی که از آن‌ها نسبت به یک طلبه قم صادر می‌شد، امیدوار کننده می‌دیدم و سرانجام پس از تمام شدن مدت تبعیدی، رسما در میدان مبارزه وارد شدم و تا زمان پیروزی انقلاب با سایر رزمندگان راه اسلام علیه کفر در حد قدرت خویش شرکت کردیم، تا آنگاه که الطاف حق شامل حال ایرانیان شد و رهبری پیامبر گونه امام امت آن‌ها را از ذلت و اسارت ابر قدرت‌ها نجات داد و انقلاب اسلامی پیروز شد.

آیت الله مشکینی دردهه ۱۳۴۰ از موسسین مدرسه حقانی بود و دروس اخلاق و مکاسب را در آنجا تدریس می‌کرد. وی در آن دوران رسائل و مکاسب مرتضی انصاری را خلاصه کرد و با سبک وسیاق متفاوت با سایر مدارس حوزه علمیه در اختیار طلاب آن مدرسه قرار داد.
وی از سال ۱۳۶۱ تا پایان عمر پر برکت خود رئیس مجلس خبرگان رهبری و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی امام جمعه دائم قم نیز بودند.

آیت الله مشکینی، با تحقیق و نوشتن مانوس بود

آیت الله مشکینی، با تحقیق و نوشتن مانوس بود و از این رو، در زمان حیاتشان چندین کتاب از وی منتشر شد که برخی از آن‌ها بار‌ها به چاپ رسید و پس از ارتحال ایشان نیز، بعضی از کتاب‌های منتشر نشده به زیور طبع آراسته شد.
آیت الله مشکینی، به بیماری خونی مزمنی دچار بودند و در تیر ماه ۱۳۸۶ (نیمه رجب ۱۴۲۸) در بیمارستان بقیه الله بستری شد و عصر روز دوشنبه ۸ مرداد ۱۳۸۶، در سن ۸۶ سالگی دار فانی را وداع گفت، مراسم تشییع ایشان، در تهران و سپس در قم، باحضور پرشور شخصیت‌های کشوری، لشگری، علمی، حوزوی و علاقه‌مندان وی برگزار شد.

روحانی بی بدیل و بی نظیر
پیکر آن مرحوم پس از اقامه نماز به امامت آیت الله مکارم شیرازی، درحرم مطهر حضرت معصومه و در جوار قبور مراجع عظام تقلید آرام گرفت. به مناسبت رحلت ایشان مقام معظم رهبری و دیگر شخصیت‌ها و سازمان‌ها پیام تسلیت فرستادندو در سراسر کشور یک روز و در شهر قم دو روز عزای عمومی اعلام شد.
فهرست آثار ایشان در زمان حیات از این قرار است:

۱-اصطلاحات الاصول
۲-مصطلحات الفقه
۳-الفقه الماثور (دوره فقه به شیوه نوین)
۴-دروس فی الاخلاق (یک دوره اخلاق به زبان عربی)
۵-الزواج فی الاسلام (دارای ترجمه فارسی با عنوان:ازدواج در اسلام)
۶-المنافع العامه (شرح کتاب احیاءالموات ((شرایع الاسلام)))
۷-مفتاح الجنان (کتاب دعا، تکمیل ((المصباح المنیر)))
۸-المواعظ العددیه (دارای ترجمه فارسی با عنوان:نصایح چهارده معصوم)
۹-واجب و حرام احکام الزامی (دوره فقه)
۱۰-قصارالجمل (احادیث کوتاه و موضوعی، دردو جلد)
۱۱-ترجمه قرآن کریم به فارسی
۱۲-الهادی الی موضوعات نهج البلاغه
۱۳-التفسیر المبسوط (تفسیر سوره آل عمران)
۱۴-واجبات و محرمات (فهرست آنچه در شرع، واجب و حرام است، چه اعتقادی و چه عملی)
۱۵- تفسیر سوره ((ص))
۱۶-مسلکنا فی العقائدو الاخلاق والعمل
۱۷-زمین و آنچه درآن است
۱۸-تقیلد چیست؟
۱۹-قضاو شهادات
۲۰-رساله فی الخمس (دارای ترجمه فارسی با عنوان:بحثی پیرامون خمس)
۲۱-حاشیه توضیحی بر کتاب مضاربه ((العروه الوثقی))
۲۲-تحریر المعالم (خلاصه ((المعالم)))
۲۳-الرسائل الجدیده (خلاصه ((رسائل)) شیخ انصاری)
۲۴-التطورفی القرآن (دارای ترجمه فارسی با عنوان: تکامل در قرآن)
۲۵-امر به معروف و نهی از منکر
۲۶-کشکول حکمت

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آماده‌باش ستاد مدیریت بحران استان زنجان در پی صدور هشدار نارنجی
برگزاری نشست رویداد تاریخی حماسه ۹ دی در دانشگاه تبریز
اسکان اضطراری ۱۵۰ زائر کربلا در حسینیه اعظم زنجان در پی کولاک شدید
هشدار مه‌گرفتگی و کولاک در جاده یاسوج-بابامیدان و یاسوج-اقلید
تخلیه اضطراری ۶ خانواده در پی سیلاب‌های اخیر لنده
بازگشایی و لایروبی ۴ زیرگذر درگیر سیل در محورهای روستایی زنجانرود
ناپدید شدن ۳ نفر در بارندگی‌های کهگیلویه/ جستجو همچنان ادامه دارد
تکمیل ۹۵ درصد تاسیسات زیربنایی در سایت کوی زنگان زنجان
افتتاح ۲ مرکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده در زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۸ دی ۱۴۰۴
دادستان زنجان: خلع ید از زمین‌های راکد شهرک‌های صنعتی در دستور کار است
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی همدان، دوشنبه هشتم دی ماه
اوقات شرعی اهواز، ۸ دی ماه ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۸ دی ماه ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی دوشنبه ۸ دی ۱۴۰۴ به افق قم
الکترونیکی شدن خدمات باید به رضایتمندی مردم منجر شود
مهلت ۱۰ روزه بازرس کل لرستان برای ساماندهی دستفروشان
نمایش قصه دوست‌داشتنی روی صحنه جشنواره تونس
آیین کلنگ‌زنی طرح کیفی‌سازی محصولات سنگین پالایش نفت تبریز
۳۰ نقطه در لرستان آماده برگزاری مراسم گرامیداشت ۹دی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
واریز سود سهام عدالت در بیست و هفتم دی
درگذشت حضرت آیت‌الله سید علی شفیعی نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری
نمایش اقتدار پرتاب سه ماهواره ایرانی به فضا در قاب تلویزیون
تعطیلی برخی مدارس آذربایجان غربی در ۸ دی ماه
پخش زنده پرتاب سه ماهواره ایرانی به فضا در کانون پرورش فکری اهواز
فریدونشهر برفی‌ترین منطقه نصف جهان
پرتاب سه ماهواره ایرانی به فضا
مشکلات ساختاری اقتصاد؛ علت التهابات ارزی
واریز سود سهام عدالت همزمان با عید مبعث
افزایش ۲۰درصدی حقوق‌کارمندان درلایحه بودجه اصلاح شود
هشدار نارنجی بارش برف و باران در۱۳ استان
کشف موتورسیکلت‌های ۳۰ میلیاردی قاچاق در لامرد
ایران در جمع ۱۰ کشور برتر جهان در چرخه کامل فناوری فضایی
اعلام میزان بارش‌های اخیر در استان کهگیلویه وبویراحمد
تخلف درج نکردن قیمت
اجرای پویش ملی «پیام امید ما از فضا»  (۹ نظر)
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم  (۶ نظر)
فارس از فردا برفی و بارانی می‌شود  (۵ نظر)
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی  (۴ نظر)
انفجار تروریستی در مسجدی واقع در حمص سوریه  (۲ نظر)
چتر باران ، فردا در فارس گسترده تر می شود  (۱ نظر)
هشدار هواشناسی سطح زرد شماره ۳۹ برای استان کرمان  (۱ نظر)
کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
پرونده قضائی برای کشتی متخلف خارجی حامل سوخت قاچاق  (۱ نظر)
قیمت عرضه محصولات لبنی لحظه‌ای رصد می‌شود  (۱ نظر)
بارش نخستین برف زمستانی در شهرستان سپیدان  (۱ نظر)
پیش‌بینی هواشناسی تا سه‌شنبه، برف و باران و وزش باد  (۱ نظر)
نیاز مهم امروز جهان: نظام عادلانه ملّی و بین‌المللی اسلامی  (۱ نظر)
️شیرین یزدان‌بخش درگذشت  (۱ نظر)
ورود به ورزشگاه پارس تنها با داشتن بلیت الکترونیکی امکان پذیر است  (۱ نظر)