رسوایی دیگر بنسلمان و سند دیگری از فتنهافکنی آمریکا
روز سهشنبه کتاب «خون و نفت»؛ محمد بنسلمان و جستجوی بیرحمانه قدرت جهانی» به قلم «بردلی هوپ» و «جاستین شک»، دو روزنامهنگار روزنامه «وال استریت ژورنال»، منتشر شد.
محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در حالی این روزها سالگرد سی و پنجمین سالگرد تولد خود را سپری میکند که تشت رسوایی دیگر او از بام جاهطلبیهایش افتاده و صدای آن گوش فضای حقیقی و مجازی را در سایه سکوت منفعلانه رسانههای سعودی پر کرده است.
روز سهشنبه اول سپتامبر (11 شهریور) کتاب «خون و نفت؛ محمد بنسلمان و جستجوی بیرحمانه قدرت جهانی» به قلم «بردلی هوپ» و «جاستین شک»، دو روزنامهنگار روزنامه «وال استریت ژورنال»، منتشر شد که پرده دیگری از رسوایی ها، جاهطلبیها و عیاشیها او را کنار زد.
در بخشهایی از این کتاب که برخی کاربران عربزبان در شبکه اجتماعی توییتر و نیز روزنامه «نیویورک پست» به انتشار و ترجمه آن پرداخته اند، آمده است: تابستان سال 2015 بنسلمان، که وزیر دفاع عربستان بود، به مناسبت تصدی سمت ولیعهدی جشن بزرگی در جزایر خوش آب و هوای «مالدیو» با سواحل سحرانگیز برگزار کرد و همه سور وسات و اسباب خوشگذرانی و عیاشی برای آن را با هزینه ای بالغ بر 50 میلیون دلار تدارک دید و 150 زن مطرب و مدلینگ از کشورهایی چون برزیل و روسیه و جاهای دیگر برای خوشگذرانی میهمانان به آنجا آورده شدند. ورود افراد با دوربین و تلفن همراه به این جشن که در جزیره «ویلا» برگزار شد، ممنوع بود و از زنان مدلینگ پس از ورود آزمایش های پزشکی برای اطمینان از مبتلا نبودنشان به بیمارهای جنسی به عمل آمد.
انتشار این کتاب که ترجمه بخشهایی از آن در میان کاربران شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود، رسانههای عربستان سعودی را در شوک فرو برده است، بهگونهای که سکوت منفعلانه دراینباره، در پیش گرفتهاند.
در بخشی از این کتاب اشاره شده است که عبدالله بنعبدالعزیز پادشاه پیشین عربستان سعودی، بنسلمان را از تصدی سمتهای دولتی بهعلت فعالیتهای اقتصادی مشکوک او در سال 2103 منع کرده و از خود رانده بود. این کتاب در حالی منتشر شده است که دو هفته پیش افشاگر اخبار پشت پرده دربار عربستان سعودی که در شبکههای اجتماعی با نام مستعار «مجتهد» فعالیت میکند، فاش کرده بود که بنسلمان با دعوت از دو تن از خبرنگاران روزنامه وال استریت ژونال تصمیم به تشدید تبلیغات رسانهای علیه سعد الجبری افسر سابق اطلاعات عربستان گرفته است، غافل از اینکه این دو خبرنگار از همه این ماجراها و نیز پرونده فساد خود بنسلمان آگاه هستند. بههمینعلت، رسانههای عربستان دچار شوک شدهاند زیرا در حالی دو هفته پیش در توضیح فساد سعد الجبری به گزارشهای روزنامه وال استریت ژونال استناد میکردند که اکنون دو روزنامهنگار این روزنامه تشت دیگری از رسواییهای بنسلمان را از به صدا در آوردهاند.
در این کتاب همچنین، به روابط محمد بنزاید، ولیعهد ابوظبی، با آلسعود نیز اشاره و در بخشی از آن آمده است که بنزاید از محمد بننایف، ولیعهد پیشین عربستان، متنفر بود و هنگام دیدار با آمریکاییها پدر او «نایف بن عبدالعزیز» را «میمون» توصیف میکرد و میگفت بیشتر اعضای آلسعود با اماراتی ها بد هستند، اما بن زاید پس از آنکه روابط خود را با بنسلمان افزایش داد، بهشدت به تعریف و تبلیغ او در نزد آمریکاییها پرداخت و تأکید میکرد که او شایسته حمایتی است که بدان نیاز دارد و فردی جالب و در حال رشد و پیشرفت در عربستان است.
این بخش از کتاب چه بسا این گمانه را تقویت میکند که سیاستهای بنسلمان در منطقه، در واقع، اراده و خواست محمد بنزاید باشد که با زیرکی از بنسلمان بهعنوان ابزاری برای اجرای سیاستهای خود استفاده میکند. البته، نباید از این نکته غافل ماند که بن زیاد در سیاستهای خود مستقل عمل نمیکند بلکه در جهت تأمین نظر و دیدگاه آمریکاییها و هماهنگ با آنها اقدام میکند؛ زیرا در بخشی از این کتاب فاش شده است که استیو بانون، مشاور سابق ترامپ، به محمد بن زاد، اعلام کرده بود که باید اقدامی علیه قطریها انجام شود؛ زیرا آنها بدتر از ایرانیها هستند. آنها آماده کباب شدن هستند و از طحنون بنزاید (مشاور امنیت ملی امارات) خواسته بود که فهرستی از خواستهها را از قطریها آماده کند تا رفتار امارات و عربستان درباره آن وجاهت داشته باشد.
افزون بر این، کتاب فاش کرده است که طرح محاصره قطر سه ماه پیش از اجرای شدن آن آماده شده بود که مسئول آن نیز عبدالعزیز العتیبی، استراتیژیست عربستانی در سفارت عربستان در واشنگن بود که این امر نشاندهنده نقش آمریکاییها در فتنهافکنی در منطقه است و پس از آن بود که تبلیغات علیه قطر آغاز شد. درباره نقش آمریکاییها و بیتوجهی آنها به منافع قطر در بخشی از کتاب آمده است که زمانی که محاصره قطر شروع شد جراد کوشنر، داماد ترامپ، به ترامپ میگوید که اگر محاصره قطر آغاز شود، قطریها حتی شیر برای خوردن در مغازهها پیدا نخواهند کرد که ترامپ به وی پاسخ میدهد «برایم مهم نیست.»
همچنین، درباره جنگ یمن و بیتدبیری بنسلمان درباره آن نیز آمده است که ماه مارس ۲۰۱۵، محمد بنسلمان 29 ساله که به تازگی از سوی پدرش بهعنوان وزیر دفاع منصوب شده بود و در حالی که هرگز آموزش نظامی هم ندیده بود، جلسهای را با حضور فرماندهان ارشد نظامی عربستان سعودی در وزارت دفاع آن کشور تشکیل داد. موضوع اصلی جلسه، کشور همسایه، یمن، و افزایش نفوذ حوثیها بود. ژنرالهای پرتجربه که دور میز نشسته بودند، گمان میکردند محمد بن سلمان سیاست دهساله عربستان را تغییر ندهد و منتظر کمک آمریکا بماند. اما او با صدور فرمان اعزام جنگندههای اف۱۵، ارتشیها را شگفتزده کرد، اما این قمار جسورانه او شکست خورد. محمد بن سلمان به پدرش و مقامات آمریکایی اطمینان داده بود که عملیات یمن ظرف چند ماه پایان مییابد. اما با گذشت ۵ سال، عملیات هوایی عربستان همچنان ادامه دارد. حملات هوایی هزاران غیرنظامی را از پای درآورده است، و یمن حالا بزرگترین فاجعه انسانی در جهان به شمار میرود.
----------------------------------------------------------------------------
بررسی و تحلیل// جلال چراغی