• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۰۷۶۷۰
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۹
آذربایجان غربی » اقتصادی
محصولی با طعم شیرین و عطر ثروت

موسم خرمن خوش رنگ گل

گل محمدی، از جمله محصولات پرطرفدار در آذربایجان غربی است که پس از برداشت به 40 محصول مختلف غذایی و دارویی تبدیل می شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، گل محمدی تولیدی آذربایجان‌غربی برای تهیه مربا و موسم خرمن خوش رنگ و بوی گلکاران آذربایجان غربیگلاب‌گیری بهره برده می‌شود و شکوفه‌های خشک شده، این گل در بازارهای جهانی مشتریان خوبی دارد، اما از این ظرفیت در راستای ارزآوری غفلت شده که با ایجاد زیرساخت‌های لازم می‌توان علاوه بر ایجاد اشتغال، با فرآوری گل محمدی، آن را به عنوان برند مرغوب گل محمدی به سایر کشورها صادر کرد.

گل محمدی که به آن گل سرخ نیز می‌گویند در شهرهای کاشان، خوی، ارومیه، ورامین و مشهد کشت می‌شود ولی گل سرخ تولید شده در شهرستان خوی معطرترین  گل سرخ دنیا است که برداشت آن از اواسط اردیبهشت ماه آغاز و تا اواخر خرداد ماه هر سال ادامه دارد.

این گیاه کم آب بر که سال 1374 به ثبت ملی رسیده است، عموما در حاشیه باغات خوی، ارومیه و میاندوآب کشت می‌شود ولی نوع کشت شده در خوی به خاطر طبع گرمی که دارد مشتری پسندتر است.

گل محمدی طاقت هوای گرم را ندارد از اینرو در خنکای صبح باغداران پس از نماز صبح برای چیدن گل محمدی که در زبان محلی به آن "قزل گول" یا همان " گل سرخ" می‌گویند، کم کم عزم رفتن به باغات را می کند، برداشت این گل اصول خاص خودش را دارد؛ وقت برداشت باید دقت شود فقط قسمت گل چیده شود نه ساقه و برگ‌ها ونگهداری این گل از زمان برداشت از مزرعه تا رسیدن به دست مشتری نیز ظرافت خاص خود را می‌طلبد و اگر جای نگهداری گل‌های تازه چیده شده گرم باشد گل رنگ، بو و خاصیت خود را از دست می‌دهد و سیاه می‌شود که گل سیاه رنگ مشتری پسند نیست و دورریز می‌شود.

در حال حاضر از گل محمدی تولیدی استان برای تهیه مربا و گلاب‌گیری بهره برده می‌شود و شکوفه‌های خشک شده این گل در بازارهای جهانی مشتریان خوبی دارد که با ایجاد زیرساخت‌های لازم می‌توان علاوه بر ایجاد اشتغال، با فرآوری گل محمدی، آن را به عنوان برند مرغوب گل محمدی به سایر کشورها صادر کرد.

تهیه 30 نوع مربا از گل محمدی

محمد مرادی باغدار خویی در این خصوص می‌گوید: چینش و نگهداری گل محمدی باید با دقت انجام شود تا موسم خرمن خوش رنگ و بوی گلکاران آذربایجان غربیهمچنان مشتری‌پسند باشد.

وی با بیان اینکه از گل محمدی تازه چیده شده و خشک شده گل محمدی ۳۰ نوع مربا تهیه می‌کنند، افزود: استفاده از سایر محصولات محلی در تهیه این مرباها نیز هنر زنان این منطقه است که با مخلوط شیره انگور(دوشاب)، کنجد، گردو و ... به گل محمدی، مرباهای متنوعی درست می کنند.

این باغدار خویی تصریح کرد: کاشان با گل محمدی در سطح کشور مطرح می‌شود ولی عطر گل محمدی خوی زبانزد است و از جایی که گل محمدی خوی خاصیت و طبع گرم دارد، برای تهیه مربا و گیاهان دارویی می‌توان از آن استفاده کرد.

مرادی اعلام کرد: استفاده از گل محمدی برای درمان بیماری‌های گوارشی و ضعف عمومی بدن، اسهال، زخم معده و درمان روده، بیماری‌های پوستی و بیماری‌های قلبی موثر است.

ضرورت صنعتی‌سازی پروسه کشت تا فرآوری گل‌محمدی‌

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه ارومیه گفت: ایجاد زیرساخت‌های لازم برای فرآوری گل محمدی مورد غفلت موسم خرمن خوش رنگ و بوی گلکاران آذربایجان غربیواقع شده که در صورت تحقق این امر، علاوه بر ایجاد اشتغال، ارزآوری قابل توجهی نیز برای کشور خواهد داشت.

رضا وردی‌نژاد افزود: این گیاه بسیار کم آب‌بر بوده و در شرایط فعلی دریاچه ارومیه، کشت این گیاه توصیه می‌شود.

وی راه‌اندازی واحدهای اسانس‌گیری و شرکت‌های صادراتی برای فرآورده‌های گل محمدی را مورد تاکید قرار داد و اذعان داشت: برای این منظور نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم، در غیر این صورت این گیاه همچنان به صورت سنتی کشت، برداشت و به بازار عرضه می‌شود و سودآوری آن نیز چندان نخواهد بود.

برداشت 510 تن گل محمدی در آذربابجان‌غربی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی نیز در این خصوص با اشاره به کشت گل محمدی در حاشیه موسم خرمن خوش رنگ و بوی گلکاران آذربایجان غربیباغات شهرهای مختلف استان، گفت: هرچند آمار دقیقی از میزان اراضی زیر کشت گل محمدی وجود ندارد ولی براساس آمار موجود، در ۳۶۱ هکتار از اراضی استان گل محمدی کشت شده است.

اکبر کرامتی تصریح کرد: گل محمدی گیاهی مقاوم در برابر کم آبی و مخاطرات طبیعی است که ظرفیت عظیمی برای ایجاد ارزش افزوده دارد که می‌توان با ایجاد زنجیره ارزش افزوده نزدیک به 140 نوع محصول غذایی، آرایشی، بهداشتی دارویی از آن تولید کرد اما این رقم کمتر از پنج محصول است و اغلب به گلاب و مربا محدود می‌شود.

وی افزود: میزان تولید گل تر از اراضی زیر کشت این محصول در استان بیش از ۵۱۰ تن است که در مقایسه با سال‌ گذشته ۵ درصد افزایش داشته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی اعلام کرد: سالانه بیش از ۸۰۰ هزار لیتر گلاب از گل محمدی در مناطق مختلف استان از جمله شهرستانهای ارومیه، مهاباد ، خوی و پیرانشهر استحصال می‌شود.

کرامتی با بیان اینکه متوسط عملکرد برگ گل محمدی در هر هکتار ۳ کیلو و ۶۰۰ گرم است، اضافه کرد: ارقام مورد استفاده برای کشت این محصول در سطح استان اغلب گل محمدی خوی بوده و از ارقام محلی کاشان نیز به صورت محدود برای کشت استفاده می شود که بیشترین سطح زیر کشت مربوط به شهرستان‌های خوی و ارومیه است.

وی با اشاره به مصارف گل محمدی افزود: از ۸۰ درصد محصولات برای عرق‌گیری و مابقی به صورت گلبرگ خشک برای تهیه گل قند، مربا و سایر مصارف خوراکی، مصرف تازه خوری و حدود پنج درصد به صورت غنچه خشک به منظور صادرات استفاده می شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
توصیه به صرفه جویی در مصرف گاز دراستان
پلیس دماوند ۱۶ خودرو و ۲۳ موتورسیکلت فاقد گواهینامه را توقیف کرد
تشکیل کارگروه حل مشکلات صنف بهداشت و درمان خوزستان
امکان استفاده تاکسی‌های برقی پایتخت از ایستگاه‌های شارژ اتوبوسرانی فراهم شد
مسدود شدن جاده‌های بخش چاروسا در شهرستان کهگیلویه
فرهنگسرای نیاوران؛ میزبان اجرای طرح موسیقایی ویژه بانوان
رونمایی از نمونک بیمارستان عسگریین در سامرا
والیبال قهرمانی باشگاه‌های برتر ؛ جدال جذاب مدعیان
ممنوعیت تردد شناور‌ها از بنادر کیش، چارک، آفتاب، ۹ دی
تولید هفتگی برنامه تلویزیونی با مشارکت دانشگاه مازندران
رای کمیته انضباطی والیبال درباره شکایت باشگاه ستارگان شمیران
تهران سهمی از اتوبوس‌های دولتی در آبان نداشت
بازدید معاون اجرایی رئیس جمهور از بیمارستان امام سجاد شهریار
کاهش ۴۸ درصدی ازدواج در کشور؛ زنگ خطر جدی برای آینده جمعیت ایران
معرفی ۹ملک مازاد دولتی جدید در یزد به ستاد ملی مولدسازی
گیلانیان با درک درست در فتنه ۸۸ پیشران حرکت یک اقدام ملی بودند
اجرای مرحله آزمایشی سرشماری نفوس و مسکن در خوزستان از ۱۴ دی
ایمن‌سازی ۳۰ نقطه حادثه‌خیز آزادراه کاشان–اصفهان
نوجوانان ایرانی پرتاب ماهواره را رصد کردند
امدادرسانی نجاتگران هلال احمر زنجان به ۲۰۷ هم‌وطن متاثر از برف و کولاک
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
واریز سود سهام عدالت در بیست و هفتم دی
فریدونشهر برفی‌ترین منطقه نصف جهان
نمایش اقتدار پرتاب سه ماهواره ایرانی به فضا در قاب تلویزیون
تعطیلی برخی مدارس آذربایجان غربی در ۸ دی ماه
درگذشت حضرت آیت‌الله سید علی شفیعی نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری
پخش زنده پرتاب سه ماهواره ایرانی به فضا در کانون پرورش فکری اهواز
پرتاب سه ماهواره ایرانی به فضا
واریز سود سهام عدالت همزمان با عید مبعث
تلاش کنگره آمریکا برای پس گیری قدرت از ترامپ
مشکلات ساختاری اقتصاد؛ علت التهابات ارزی
افزایش ۲۰درصدی حقوق‌کارمندان درلایحه بودجه اصلاح شود
هشدار نارنجی بارش برف و باران در۱۳ استان
ایران در جمع ۱۰ کشور برتر جهان در چرخه کامل فناوری فضایی
رد درخواست سروش رفیعی در کمیته استیناف
کشف موتورسیکلت‌های ۳۰ میلیاردی قاچاق در لامرد
اجرای پویش ملی «پیام امید ما از فضا»  (۹ نظر)
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم  (۶ نظر)
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی  (۴ نظر)
چتر باران ، فردا در فارس گسترده تر می شود  (۱ نظر)
نیاز مهم امروز جهان: نظام عادلانه ملّی و بین‌المللی اسلامی  (۱ نظر)
قیمت عرضه محصولات لبنی لحظه‌ای رصد می‌شود  (۱ نظر)
پیش‌بینی هواشناسی تا سه‌شنبه، برف و باران و وزش باد  (۱ نظر)
بارش نخستین برف زمستانی در شهرستان سپیدان  (۱ نظر)
️شیرین یزدان‌بخش درگذشت  (۱ نظر)
کشف موتورسیکلت‌های ۳۰ میلیاردی قاچاق در لامرد  (۱ نظر)
پرتاب ۳ ماهواره ایرانی: گامی دیگر در عرصه فضا  (۱ نظر)
سایت ۷۰ هکتاری نهضت ملی مسکن ماهدشت آماده بهره‌برداری می‌شود  (۱ نظر)
پرتاب ۳ ماهواره بومی زمینه‌ساز تقویت امید و انگیزه بین جوانان  (۱ نظر)
هفتم دی، تکرار ما می‌توانیم در علوم فضایی  (۱ نظر)