پخش زنده
امروز: -
نشست تخصصی نقش هوش مصنوعی در توسعه تجارت با هدف بررسی راهکارهای نوین بهره گیری از فناوری هوش مصنوعی در بهبود فرآیندهای تجاری، توسعه صادرات، و افزایش بهره وری بنگاههای اقتصادی، در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، نشست تخصصی نقش هوش مصنوعی در توسعه تجارت با هدف بررسی راهکارهای نوین بهره گیری از فناوری هوش مصنوعی در بهبود فرآیندهای تجاری، توسعه صادرات، و افزایش بهره وری بنگاههای اقتصادی، با حضور صادق خانی علی اکبری عضو کمیسیون هوش مصنوعی سازمان نظام صنفی رایانهای، احسان چیت ساز، معاون توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، علیرضا ماهیار مدیر عامل شرکت ملی انفورماتیک و برخی دیگر از فعالان و صاحب نظران این حوزه در حاشیه نمایشگاه توانمندیهای صادراتی در خانه نوآوری ایران واقع در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد
صادق خانی علی اکبری عضو کمیسیون هوش مصنوعی سازمان نظام صنفی رایانهای در این نشت گفت: هوش مصنوعی به عنوان یه محرک مهم در نجارت مطرح است.
وی در ادامه گفت: در این میان ما باید ببینیم ما چه انتظاراتی از هوش مصنوعی داریم، در واقع ما در یک نگاه کلی انتظاراتی که هوش مصنوعی میتوانیم داشته باشیم در پنج حوزه دسته بندی میشود، انتظار اول افزایش بهره وری است، در حال حاضر کشور ما با ناترازیهای انرژی مواجه هست که میتوان با افزایش بهره وری و بهینه سازی زنجیره تامین با هوش مصنوعی برای کاهش ناترازی استفاده کنیم.
هوش مصنوعی در حوزه افزایش کیفیت هم میتواند نقش ایفا کند دکه در صنعت و محصولات تولیدی بیشتر مطرح است و سومین انتظاری که ما از حوزه هوشمند مصنوعی داریم در کیفیت ارائه خدمات به مشتری است. تربیت نیروی انسانی ماهر و حوزه شفافیت مالی دیگر حوزههایی است که در کاربردهای هوش مصنوعی در حوزه تجارت داده محور امروز مورد انتظار است.
احسان چیت ساز، معاون توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این نشست درباره کاربرد هوش مصنوعی در حوزه توسعه تجارت گفت: هوش مصنوعی به توسعه شرکتها و خلق استارتآپهای جهانی در عصر دیجیتال کمک میکند. نقش کلیدی هوش مصنوعی در شناسایی الگوها و رفتارهاست. این قابلیت به پیشبینی رفتارها و شناسایی عواملی که بر تصمیمگیریها تاثیر میگذارند، کمک میکند.
وی افزود: وجود پایگاه داده مناسب و الگوهای شناسایی شده، ورود به بازارهای جدید را آسانتر میکند و به کسبوکارهای کمک میکند تا شناختی از محیط پیدا کرده، رفتارها را پیشبینی کنند و بدانند کدام مداخلات مالی مؤثرتر است.
چیت ساز درباره مزیتهای هوش مصنوعی در تجارت گفت: هوش مصنوعی یک مزیت رقابتی جدی و حیاتی محسوب میشود، بهویژه در مدلهایی مانند مدل دانینگ که بر مالکیت داراییهای برتر (مانند الگوهای شناسایی شده و دادهها) برای توسعه تجارت موفق تأکید دارد. البته هوش مصنوعی دامنه گستردهای از کاربردها دارد و در هر حوزهای که داده و الگو وجود داشته باشد، میتواند عمل کند.
وی افزود: استفاده شرکتهای آمریکایی از ابزارهای هوش مصنوعی از کمتر از ۴۰% در سال ۲۰۲۱ به حدود ۸۹% در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.
چیت ساز ادامه داد: مدلهای زبانی بزرگ (LLM) با ایجاد رابط بین زبان انسان و ماشین، استفاده از این ابزارها را برای کاربران آسانتر کردهاند. یکی از پیامدهای استفاده گسترده از هوش مصنوعی، ظهور دو دسته شرکت است: شرکتهای بزرگ که روی زیرساخت سرمایهگذاری میکنند و شرکتهای کوچکتر که با استفاده از هوش مصنوعی میتوانند مقیاس فعالیت خود را حفظ یا افزایش دهند. بسیاری از فعالیتهای روزمره قابل شناسایی و واگذاری به ماشین هستند، که میتواند منجر به حذف بخشی از مشاغل شود و به همین دلیل انتظار میرود تعداد زیادی شرکت کوچک در آینده وجود داشته باشند.
وی درباره اثر دیگر هوش مصنوعی در تجارت گفت: مفهوم "بورنینگ گلوبال" یا تولد جهانی شرکتها میتواند سرعت بیشتری بگیرد، زیرا دیگر نیازی به ارتباطات محلی برای عرضه محصول در بازارهای خارجی نیست و میتوان رفتار مصرفکننده را با دادهها شناسایی کرد. هوش مصنوعی از طریق ظرفیتهای دادهای و الگوهای شناسایی شده، توسعه تجارت را تسهیل میکند.
شرکتهای تجاری کلاسیک بزرگ در رقابت با شرکتهایی که با منابع محدود، اما با اهرم کردن دادهها و هوش مصنوعی رشد میکنند، دچار چالش خواهند شد.
هوش مصنوعی به بهبود بهرهوری، کاهش ضایعات و افزایش کیفیت و شخصیسازی کمک میکند، اما مزیت رقابتی حاصل از هوش مصنوعی برای شرکتهای بزرگ بهسرعت از بین میرود، مگر اینکه بتوانند بهطور مداوم نوآوری فناوری داشته باشند و از ظرفیتهای هوش مصنوعی استفاده کنند.