• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۰۳۳۱۵
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۹
علمی و فرهنگی » فضای مجازی
پکن:

فناوران از «رقابت بی‌نظم» در هوش مصنوعی دوری کنند

چین با سرمایه‌گذاری‌های میلیارد دلاری و ظهور مدل‌های زبانی قدرتمند، گام‌های بلندی برای تبدیل شدن به قدرت اول هوش مصنوعی جهان برداشته. در همین راستا از شرکت‌های نوپا خواسته از رقابت بی نظم دوری کنند.

فناوران از «رقابت بی نظم» در هوش مصنوعی دوری کنند

به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از دویچه‌وله، در سال ۲۰۱۷، پکن اعلام کرد که قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ به قدرت پیشرو در هوش مصنوعی در جهان تبدیل شود و میلیارد‌ها دلار برای تحریک نوآوری داخلی سرمایه‌گذاری کرده است. پیش‌بینی می‌شود که دولت و بخش خصوصی این کشور، تنها در سال ۲۰۲۵ نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار (۸۵٫۷۶ میلیارد یورو) در حوزه هوش مصنوعی هزینه کنند.

چین در سال جاری، با ظهور دیپ‌سیک، یک استارتاپ که مدل زبانی بزرگ (LLM) آن با برند‌های برتر غربی مانند چت‌جی‌پی‌تی و گروک رقابت می‌کند، جامعه فناوری جهانی را شگفت‌زده کرد. دیپ‌سیک با هزینه و قدرت پردازشی کمتر، عملکردی نزدیک به مدل‌های پیشرفته غربی ارائه می‌کند.

در همین حال، «علی‌بابا» یک مدل هوش مصنوعی قدرتمند جدید راه‌اندازی کرده است. همچنین برنامه‌هایی برای ساخت مراکز داده بیشتر در سراسر جهان اعلام کرده که نشان می‌دهد، غول‌های فناوری چین در به چالش کشیدن سلطه آمریکا در هوش مصنوعی جدی هستند. «تنسنت» هم با معرفی مدل هوش مصنوعی هون‌یوان-ای۱۳بی، رقابت در حوزه هوش مصنوعی را شدت بخشیده است. این مدل با هدف افزایش سرعت پردازش، ارتقای هوشمندی و دسترسی آسان برای توسعه‌دهندگان طراحی شده است.

این پیشرفت‌ها نشان‌دهنده آن است که بازیگران اصلی در اکوسیستم هوش مصنوعی چین «استارتاپ‌ها، غول‌های فناوری و دولت» با همکاری یکدیگر در حال تلاش برای کاهش فاصله با غرب هستند.

جنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا، بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه در جهان، هشدار داد که نباید در این رقابت دچار غرور شد و گفت که آمریکا در مسابقه هوش مصنوعی «چندان جلوتر نیست». هوانگ در مصاحبه‌ای با شبکه سی‌ان‌بی‌سی در اوایل این ماه خاطرنشان کرد که جامعه چین «بسیار سریع در پذیرش فناوری‌های جدید عمل می‌کند».

فناوران از «رقابت بی نظم» در هوش مصنوعی دوری کنند

رقابت مدل‌های چینی و چالش‌های داخلی

ناظران چینی از شدت رقابت میان شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی در این کشور خبر داده‌اند. بنا بر گزارش رسانه‌های دولتی چین، تا ماه ژوئیه بیش از ۱۵۰۰ مدل زبانی بزرگ منتشر شده که حدود ۴۰ درصد از مجموع ۳۷۵۵ مدل منتشرشده در سطح جهان تا اواسط سال را تشکیل می‌دهد.

سؤال این است که چه تعداد از این استارتاپ‌ها می‌توانند سودآور شوند و آیا این موضوع می‌تواند به جاه‌طلبی‌های هوش مصنوعی چین آسیب برساند؟ پکن این موضوع را دریافته و از بخش فناوری خواسته است که از رقابت «بی‌نظم» اجتناب کند.

تحریم‌های تراشه و پاسخ چین

دویچه‌وله نوشت: با وجود پیشرفت سریع در هوش مصنوعی، چین همچنان در زمینه تراشه‌های پیشرفته، که برای آموزش سریع مدل‌های زبانی بزرگ موردنیاز است، عقب است. تحریم‌های صادراتی آمریکا باعث شده چین نتواند به تراشه‌ها و تجهیزات پیشرفته ساخت آنها دسترسی پیدا کند.

در نتیجه، شرکت‌های چینی مجبور شده‌اند از سخت‌افزار‌های قدیمی‌تر و کم‌کارآمدتر استفاده کنند. در پاسخ، پکن واردات از تأمین‌کنندگان کلیدی آمریکایی مانند مایکرون را ممنوع کرد و بر ساخت صنعت تراشه خود تمرکز بیشتری کرد.

در نشانه‌ای از موج سرمایه‌گذاری‌های گسترده در حوزه هوش مصنوعی، شرکت چینی «کامبریکون تکنولوژیز» اعلام کرد که درآمد سه‌ماهه‌اش نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴ برابر شده و در نیمه نخست سال، رشد چشمگیر ۴۴ برابری را تجربه کرده است. این جهش عمدتاً ناشی از تحریم‌های فناوری آمریکا بوده که موجب شده استارتاپ‌های هوش مصنوعی چین به‌دنبال جایگزین‌های داخلی برای تأمین نیاز‌های خود باشند.

فشار ناشی از محدودیت‌های فناوری، چین را به سوی نوآوری‌های هوشمندانه‌تر و راهکار‌های کارآمدتر برای مقیاس‌پذیری هوش مصنوعی سوق داده است، روندی که می‌تواند دستیابی این کشور به استقلال بلندمدت در حوزه فناوری را تسریع کند. نتیجه‌ای که کاملاً برخلاف اهداف اولیه واشنگتن رقم خورده است.

پدرو دومینگوس، استاد علوم کامپیوتر دانشگاه واشنگتن گفت: «محدودیت‌های صادراتی تراشه آمریکا به چین نتیجه معکوس دارد. این محدودیت‌ها شرکت‌هایی مانند دیپ‌سیک را تشویق می‌کند تا سخت‌افزار‌های قدیمی‌تر را بهینه کنند و تحقیقات را پیش ببرند.»

فناوران از «رقابت بی نظم» در هوش مصنوعی دوری کنند

رقابت کشورها برای تسلط بر قواعد بازی فناوری

دویچه‌وله در این گزارش آورده: آمریکا همچنان در صدر تحقیقات پیشرفته هوش مصنوعی قرار دارد و تمرکز خود را بر توسعه سیستم‌هایی معطوف کرده که توانایی درک زبان طبیعی را ارتقا دهند، دستورات را با دقت و اعتماد بیشتری اجرا کنند و از بروز رفتار‌های مضر جلوگیری نمایند. شرکت‌های فناوری آمریکایی همچنین در حال پیشبرد مرز‌های هوش مصنوعی در حوزه‌هایی، چون پردازش تصویر، تحلیل ویدئو و حتی تصمیم‌گیری مستقل هستند؛ گامی مهم در مسیر ساخت سامانه‌هایی با قابلیت‌های انسانی.

با این حال، چین با صادرات زیرساخت‌های هوش مصنوعی و مدل‌های متن‌باز به کشور‌های در حال توسعه که مشتاق زیرساخت‌های دیجیتال هستند، در تأثیرگذاری در دنیای واقعی و دسترسی بین‌المللی پیشرفت می‌کند. شرکت‌هایی مانند «علی‌بابا و هواوی» در حال ساخت مراکز داده و پلتفرم‌های ابری در سراسر آسیا، آفریقا و اروپا هستند و جایگزین‌های ارزان‌تری نسبت به ارائه‌دهندگان آمریکایی ارائه می‌دهند.

پکن همچنین چارچوب‌های حاکمیتی هوش مصنوعی خود را در سطح بین‌المللی ترویج می‌دهد و قصد دارد استاندارد‌های جهانی را مطابق با منافع ملی خود شکل دهد. با ترویج مدل‌هایی که بر اساس داده‌ها و ارزش‌های چینی آموزش دیده‌اند، دولت می‌خواهد بر نحوه تفسیر سیستم‌های هوش مصنوعی از تاریخ، فرهنگ و حقیقت تأثیر بگذارد. این البته از سیستمی اقتدارگرا می‌آید که آزادی بیان را به‌شدت کنترل می‌کند.

دومینگوس گفت: «هرکس مدل‌های زبانی بزرگ را کنترل کند، گذشته و آینده را کنترل می‌کند... مدل‌های زبانی بزرگ واقعیت را شکل می‌دهند و چین می‌خواهد مدل‌هایی داشته باشد که نسخه آنها از واقعیت را منعکس کنند.»

رابین فلدمن، مدیر مؤسسه حقوق و نوآوری هوش مصنوعی در دانشگاه حقوق سان‌فرانسیسکو، این رقابت هوش مصنوعی را «نوع جدیدی از جنگ سرد» توصیف کرد.

او به سایت خبری آمریکایی آکسیوس گفت: «این جنگ توسط کشوری برنده خواهد شد که بتواند بیشترین پیشرفت را در هوش مصنوعی توسعه دهد و حفظ کند.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بیش از ۹۰ درصد سد کرج خالی است
روز حماسه‌ساز سیزده آبان نقطه اوج استکبارستیزی
اوقات شرعی اهواز، ۱۲ آبان ۱۴۰۴
تجلیل از برگزیدگان جشنواره شهیده ریحانه سلطانی نژاد
فرآوری غلات و حبوبات زنجان با ۵۰ واحد بوجاری فعال
ممیزی و ارزیابی زیرساخت‌ها و عملیات فرودگاه بین‌المللی کیش
اطلاعیه قطعی گاز در روستای کبیر ۳
نمایش قدرت پتروشیمی ایران در جزیره کیش
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۲ آبان ۱۴۰۴
آغاز عملیات برگردان از کابل مسی به فیبر ملی بازار بزرگ تبریز
زنجان؛ روایت یک تیم فناور در حوزه هوش مصنوعی
تقویم و اوقات شرعی دوشنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
هدف اصلی امریکا، تجاوز به کشورها با هدف چپاول و غارت
لیوا: تیم والیبال ایران واقعا قدرتمند است
وحدت فرماندهی و تصمیم‌گیری پایه پدافند غیرعامل
سوزارا: آینده والیبال زنان ایران روشن است
رویداد استانی گفت‌وگوی اجتماعی با تشکل‌های دانش‌آموزی لرستان
رزمایش پدافند غیر عامل در دبیرستان خاتم الانبیاء کیش
دیدار وزیر امور خارجه با پدر زندانی ایرانی در ترکیه
فردا ۱۲ آبان، تاخیر در آغاز فعالیت ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس ۶ شهرستان خوزستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ایران به دنبال صلح در سودان؛ غرب و صهیونیسم در پی تجزیه
هفته نهم سوپرلیگ یونان؛‌ پیروزی المپیاکوس با گلزنی طارمی
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۱ آبان
تصادف مرگبار در محور فرعی دهگلان - قروچای
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله
آخرین وضع مصدومان سپاهان
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد
عکس‌های منتخب خبری جهان / ۱۱ آبان
قانون کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در انتظار اجرا
پزشکیان: اراده ایران بر گسترش صنعت هسته‌ای است
لاریجانی: «خواسته‌های دشمن ته ندارد»
تشییع پیکر مطهر آیت الله موسوی از علمای بزرگ خوزستان
اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان برای تعریض جاده قره پشتلوی زنجان
مدال طلا را برای سربلندی کشورم کسب کردم
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان
پیش ثبت نام ۷۳۰ نفر برای تشرف به حج تمتع ۱۴۰۵  (۱ نظر)
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی  (۱ نظر)
قطع درختان صنوبر در چمستان قانونی بود  (۱ نظر)
بازی‌های آسیایی جوانان؛ ایران در رده چهارم آسیا قرار گرفت  (۱ نظر)
پیام تسلیت رئیس مجلس در پی درگذشت مادر شهیدان عاکفی  (۱ نظر)
یادواره شهدای سلامت در خرم‌آباد  (۱ نظر)
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
قصه آموزش در تنها مدرسه روستای نرگس‌زمین ساری  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
بلیت فروشی دیدار تراکتور_الشرطه  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)