• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۱۸۲۰۴
تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۱
مرکزی » علمی و فرهنگی
دانستنی (۹)؛

گیجی عصرگاهی (سندرم غروب‌زدگی)، نشانه‌ ابتلا به آلزایمر

چُرت‌های مکرر روزانه، بی‌خوابی شبانه و گیجی عصرگاهی (سندرم غروب‌زدگی) از نشانه‌های شایع آلزایمر است.

گیجی عصرگاهی (سندرم غروب‌زدگی)، نشانه‌ ابتلا به آلزایمر

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزی؛ پژوهش تازه نشان می‌دهد اختلال خواب فقط یکی از علائم آلزایمر نیست بلکه ممکن است خود، عامل پیشرفت بیماری باشد.

به نقل از sciencedaily از دانشگاه پزشکی واشنگتن، اختلالات خواب در بیماران مبتلا به آلزایمر ممکن است فقط یکی از علائم بیماری نباشد، بلکه خود عاملی محرک در پیشرفت آن باشد.

پژوهشگران دریافته‌اند که تجمع پروتئین آمیلوئید در مغز باعث می‌شود ریتم شبانه‌روزی (circadian rhythm) در سلول‌های کلیدی مغز ازجمله میکروگلیا و آستروسیت‌ها مختل شود؛ سلول‌هایی که وظیفه پاکسازی و حفظ سلامت نورون‌ها را به‌عهده دارند.

مغز بدون ریتم
آلزایمر معمولاً الگوی خواب و بیداری افراد را به‌هم می‌ریزد؛ بی‌خوابی شبانه، چرت‌های مکرر روزانه و حالت گیجی عصرگاهی (معروف به سندرم غروب‌زدگی) از نشانه‌های شایع آن است.

پژوهش جدید نشان می‌دهد این ناهماهنگی‌ها نتیجه‌ی مستقیم اختلال در ساعت زیستی سلول‌های مغز است. در مدل‌های حیوانی آلزایمر، نظم روزانه‌ی صد‌ها ژن از بین رفته و فعالیت آنها در زمان‌های نامناسب انجام می‌شود.

دکتر اریک موزیک، استاد عصب‌شناسی در WashU و نویسنده‌ی اصلی مقاله که در ژورنال Nature Neuroscience منتشر شده، می‌گوید: «ما دریافتیم حدود نیمی از ژن‌هایی که با خطر آلزایمر مرتبط‌اند، توسط ریتم شبانه‌روزی تنظیم می‌شوند. وقتی این ریتم به هم می‌خورد، کل تعادل ژنتیکی مغز نیز از دست می‌رود.»

چرخه‌ای که خودش را تخریب می‌کند
به گفته‌ی موزیک، اختلال خواب یکی از اولین نشانه‌های آلزایمر است و حتی سال‌ها پیش از بروز مشکلات حافظه ظاهر می‌شود. این بی‌نظمی در خواب نه‌تنها موجب خستگی و استرس برای بیماران و خانواده‌هایشان می‌شود، بلکه ممکن است خود عاملی برای سرعت گرفتن زوال شناختی باشد.

پژوهش‌ها نشان داده‌اند که حدود ۲۰ درصد از ژن‌های بدن توسط ساعت زیستی تنظیم می‌شوند. وقتی این ساعت از کار می‌افتد، عملکردهایی، چون ایمنی، گوارش و تنظیم خواب نیز آسیب می‌بینند.

در مطالعات پیشین، موزیک پروتئینی به نام YKL-۴۰ را شناسایی کرده بود که سطح آن در طول شبانه‌روز تغییر می‌کند و در کنترل آمیلوئید نقش دارد. افزایش بیش از حد این پروتئین می‌تواند به تشکیل پلاک‌های آمیلوئیدی در مغز منجر شود؛ یکی از ویژگی‌های اصلی آلزایمر.

آمیلوئید و آشفتگی ژنتیکی
در پژوهش جدید، تیم تحقیقاتی با بررسی مغز موش‌های مبتلا به تجمع آمیلوئید در بازه‌های دو ساعته طی ۲۴ ساعت، مشاهده کرد که ریتم طبیعی فعالیت صد‌ها ژن در میکروگلیا و آستروسیت‌ها از بین رفته است. این ژن‌ها معمولاً در پاکسازی آمیلوئید نقش دارند، اما با از بین رفتن نظم زمانی‌شان، عملکرد دفاعی مغز تضعیف می‌شود.

جالب‌تر آنکه در کنار از بین رفتن ریتم‌های طبیعی، الگو‌های جدیدی از فعالیت ژن‌ها ظاهر شد که اغلب به التهاب و استرس سلولی مربوط بودند؛ نشانه‌ای از تلاش مغز برای سازگاری با اختلال ایجادشده.

امید به درمان از راه «بازتنظیم ساعت مغز»
پژوهشگران معتقدند اگر بتوان ریتم شبانه‌روزی سلول‌های مغزی را بازگرداند یا تثبیت کرد، شاید بتوان جلوی تجمع آمیلوئید و پیشرفت آلزایمر را گرفت.

موزیک می‌گوید: «هدف نهایی این است که یاد بگیریم چگونه می‌توان ساعت زیستی مغز را به‌گونه‌ای تنظیم کرد که روند بیماری را کند یا حتی متوقف کند.»

این تحقیق با حمایت مؤسسه ملی پیری و مؤسسه ملی اختلالات عصبی و سکته (NIH) انجام شده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
داستان یک نردبان
صعود نیما زاهدی به جدول اصلی جام جهانی شمشیربازی
عجیب، اما واقعی، صف‌های طولانی غذای رایگان در آمریکا
غرب پشت اعتراضات صربستان
آغاز ساخت زیر گذر شهدا در بوکان
خبر‌هایی از بررسی مشکلات بهداشت و درمان دامغان
بسته هنر و سینما ۱۴۰۴/۰۸/۱۵
اختصاص ۲۵ همت اعتبار برای زیرساخت‌های عمرانی و آموزشی کردستان
افزایش قابل توجه اخراج‌ها در آمریکا
دومین پیروزی پیاپی تیم ملی والیبال مردان ایران
سفر رئیس جمهور به کردستان با حاشیه‌های شنیدنی
برادران خدایاری، شانه‌به‌شانه تا جاودانگی
برد چوکا در برابر شایان دیزل در تالش
مصاف تیم والیبال شهید املاکی لنگرود در برابر افق قم
گلایه اهالی شهر جعفریه قم از آسفالت نبودن مسیر مدرسه شهید سلیمانی
شورای حل اختلاف ظرفیتی برای کاهش پرونده‌های قضایی
احداث اولین زمین والیبال ساحلی در شهرکرد
روایت همدلی در دفاع ۱۲ روزه با اولین رویداد رسانه‌اى «هما»
ابلاغ ترخیص ۱۰۰ درصدی چای وارداتی
تساوی ملوان مقابل شمس آذر در بندرانزلی در خانه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت
واکنش چین به تهدید نظامی آمریکا علیه نیجریه
خبر خوش برای کارگرانی که بیمه آنها قطع شده است
فاصله قیمت زعفران از تولید تا مصرف
کشف ۱۵۶ دستگاه خودروی لوکس قاچاق به ارزش ۸۸۵ میلیارد تومان
استعفا در شرایط حساس
آغاز دهمین سوگواره نمایش آیینی «نگین شکسته» در مشهد
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
عملکرد دستگاه‌ها در صدور مجوز‌های کسب و کار
زهران ممدانی، اولین شهردار مسلمان نیویورک شد
روزنامه‌های فردای ۱۳ آبان
وزیر خارجه ارمنستان: روابط ما با ایران راهبردی است
هدف از جنگ ۱۲ روزه براندازی نظام جمهوری اسلامی بود
ایروانی: اظهارات ترامپ تهدید علیه صلح‌وامنیت بین‌المللی است
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۲ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)