• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۶۶۳۴۴
تاریخ انتشار: ۰۳ دی ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۷
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

پروبیوتیک‌ها در مسیر کنترل قند خون پیش‌دیابتی‌ها

نتایج پژوهشی تازه نشان می‌دهد مصرف یک نوع پروبیوتیک ممکن است به بهبود سطح قند خون در افراد مبتلا به پیش‌دیابت کمک کند.

پروبیوتیک‌ها در مسیر کنترل قند خون پیش‌دیابتی‌ها

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سید محمود مطلبی از گروه داخلی دانشکده پزشکی بیمارستان لقمان حکیم وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به همراه چهار پژوهشگر دیگر از همین دانشگاه مطالعه‌ای بالینی را طراحی و اجرا کردند. هدف آنها بررسی تأثیر یک پروبیوتیک خاص بر برخی شاخص‌های گلیسمی و چربی خون در مبتلایان به پیش دیابت بود.

پژوهش‌های انجام شده روی مدل‌های حیوانی نشان داده‌اند که پروبیوتیک‌ها می‌توانند سطح قند خون را کاهش دهند و از افزایش وزن ناشی از اختلالات متابولیک جلوگیری کنند. 

به عنوان مثال برخی مطالعات روی موش‌های دیابتی نشان داده‌اند مصرف پروبیوتیک مقاومت به انسولین را کاهش می‌دهد و در تنظیم بهتر قند خون نقش دارد. همچنین در مطالعات دیگری مشاهده شده که این باکتری‌های مفید می‌توانند پیشرفت دیابت را کند کنند.

با وجود این شواهد، هنوز مشخص نیست در انسان‌ها و به ویژه در مرحله پیش دیابت این ترکیبات چه اندازه تأثیر دارند و آیا می‌توانند روند بیماری را به تأخیر بیندازند یا نه. به همین دلیل انجام پژوهش‌های انسانی ضروری است تا مشخص شود آیا این یافته‌ها در مقیاس بالینی نیز قابل استفاده هستند.

افراد مبتلا به پیش دیابت که به بیمارستان لقمان ارجاع شده بودند در این تحقیق شرکت کردند. شرکت کنندگان به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه «مکمل پروبیوتیک بایودایاب» را که محصول یک شرکت دارویی داخلی است همراه با مراقبت‌های استاندارد دریافت کرد و گروه دیگر دارونما گرفت.

این روش با عنوان دوسوکور شناخته می‌شود که در آن نه بیماران می‌دانند چه محصولی دریافت می‌کنند و نه پژوهشگران. پس از سه ماه وضعیت بیماران دوباره مورد ارزیابی قرار گرفت تا مشخص شود مصرف پروبیوتیک چه اثری داشته است.

نتایج نشان دادند در گروهی که پروبیوتیک دریافت کرده بود قند خون ناشتا و مقدار هموگلوبین A ۱ c کاهش معناداری داشت. این دو شاخص از مهم‌ترین معیار‌های کنترل قند خون هستند و کاهش آنها معمولاً به معنای بهبود وضعیت متابولیک است.

کاهش قند خون ناشتا حدود هفت میلی گرم بر دسی لیتر و کاهش HbA ۱ c حدود ۰.۳۴ درصد بود. این میزان کاهش از نظر آماری مهم بود، اما در شاخص‌های دیگر مانند چربی خون، وزن و فشار خون تفاوت قابل توجهی میان دو گروه دیده نشد.

در بخش نتیجه گیری محققان تاکید کردند که مصرف پروبیوتیک‌ها می‌تواند به طور قابل توجهی به کنترل بهتر قند خون در مرحله پیش دیابت کمک کند، اما تأثیر مشخصی بر چربی خون و فشار خون ندارد. البته آنها به این نکته اشاره کردند که برای تأیید قطعی این نتایج باید پژوهش‌های گسترده‌تر و طولانی‌تر انجام شود. همچنین ممکن است این میزان کاهش در عمل تأثیر بالینی محدودی داشته باشد، اما هنوز می‌تواند به عنوان یک ابزار کمکی در کنار مراقبت‌های معمول ارزشمند باشد.

طبق بررسی‌های تکمیلی، یافته‌های این مطالعه با نتایج بسیاری از پژوهش‌های پیشین در زمینه کاهش قند خون توسط پروبیوتیک‌ها هم جهت بودند. برخی از مطالعات گذشته نیز کاهش قابل توجه در HbA ۱ c را گزارش کرده بودند، اما در زمینه چربی خون اختلافاتی میان نتایج دیده می‌شد.

البته پژوهش اخیر تاکید کرد که پروبیوتیک‌ها باید در کنار تغییر سبک زندگی و درمان‌های پزشکی در نظر گرفته شوند و نه به عنوان جایگزین آنها.

این نتایج علمی در «مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران» منتشر شده‌اند. این نشریه وابسته به مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی است و از نشریات معتبر داخلی در این حوزه محسوب می‌شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
سقوط نگران‌کننده هزینه‌های فرهنگی خانوار در ۷ سال
ترویج فرهنگ مدارا در خوزستان با بسیج همگانی دستگاه‌های اجرایی
آمادگی کامل حوزه سلامت برای مراسم تشییع قائد شهید انقلاب در تهران، قم و مشهد
هشدار مدیریت بحران استان کرمان درباره افزایش خطر آتش‌سوزی مراتع
شهرستان باوی صاحب بزرگترین شهرک صنعتی شمال خوزستان می‌شود
تأکید رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس بر اهمیت تربیت دینی و مهارتی دانش‌آموزان
دیوار بلند بی اعتمادی ایران به آمریکا در مذاکرات
افزایش پوشش پیش‌دبستانی از ۴۲ به ۷۲ درصد
آشنایی کودکان با سیره امام حسین (ع) در کتاب «من امام حسین را دوست دارم»
سوگواری های حسینی در استان سمنان
رشد ۱۱ درصدی برق در ایلام/ خاموشی در انتظار پرمصرف‌ها
شمار قربانیان حملات اسرائیل از ۴ هزار نفر فراتر رفت
تجلیل از اثر پیشگام «سفیر» در حضور رئیس سازمان سینمایی
«خیمه ماهتابی»؛ قصه عاشورا از نگاه یک خیمه برای کودکان
افزایش ظرفیت شبکه فوق توزیع برق مسجدسلیمان با توسعه پست برق فجر
هشدار درباره افزایش خطر آتش‌سوزی مراتع کرمان
حضرت علی‌اکبر با شهادتش از حریم امامت پاسداری کرد
عارف: پیشرفت در علم و فناوری ضامن اقتدار ایران است
نشست خبری آیین وداع، نماز و تشییع پیکر مطهر آقای شهیدان ایران
دستگیری شکارچی غیر مجاز در شهربابک
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عراقچی: برخی دارایی‌های مسدودشده ایران آزاد شدند
مذاکرات چهارجانبه ایران، آمریکا، قطر و پاکستان
ونس: پیشرفت بزرگی در رابطه با ایران انجام شده است
واریز حقوق بازنشستگان تا پایان امروز تکمیل می‌شود
نرخ طلا، سکه و نقره در بازار مشهد / یکشنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۵
عرضه کوله اضطراری در تهران
نشست قرارگاه امنیتی و دفاعی استان مرکزی به ریاست فرمانده سپاه حضرت روح‌الله
قرعه‌کشی ایران‌خودرو امروز برگزار می‌شود
بیانیه مشترک قطر و پاکستان درباره مذاکرات سوئیس
تساوی ارزشمند فوتبال ایران مقابل بلژیک
مورینیو: بیرانوند باید در تیم‌های بزرگ اروپایی باشد
مودیان نگران نباشند؛ مهلت ارایه اظهارنامه‌های مالیاتی تمدید خواهد شد
البرز آماده برگزاری انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا
نمایشگاه گل و گلاب، اقوام ایرانی و صنایع‌دستی در کرج
نشست وزیران خارجه مصر، ترکیه، عربستان و پاکستان در قاهره
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم  (۲۸ نظر)
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود  (۱۸ نظر)
یارانه خرداد ماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد  (۷ نظر)
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد  (۳ نظر)
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد  (۲ نظر)
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه  (۱ نظر)
اختلال در ۲ بانک تجارت و ملی ادامه دارد  (۱ نظر)
ترخیص مواد اولیه تولید داروی دیابتی با ورود دادستانی تهران  (۱ نظر)
ورود هیئت مذاکره کننده ایران به سوئیس  (۱ نظر)
نخستین شب مراسم عزاداری محرم در جوار محل عروج ملکوتی قائد شهید انقلاب  (۱ نظر)
جام جهانی ۲۰۲۶، اینفانتینو: نمایشی الهام‌بخش از مقاومت و اشتیاق را دیدیم  (۱ نظر)
عارف: مردم بیش از خود گرانی، تحت فشار روانی آن هستند  (۱ نظر)
آسمانی شدن مادر شهید والامقام اشتیاقی در مِشکان شهرستان نی ریز  (۱ نظر)
آغاز عملیات عمرانی شهر گوزلدره با اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی  (۱ نظر)