• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۹۰۵۱
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۸
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

نانوالیاف لاستیکی شکست کامپوزیت‌ها را ترمیم کرد

نتایج یک پژوهش در دانشگاه زنجان نشان داده است که افزودن نانوالیاف لاستیکی به کامپوزیت‌های چندلایه می‌تواند با تغییر سازوکار رشد ترک و افزایش جذب انرژی، چقرمگی شکست این مواد را تا چند برابر افزایش دهد.

نانوالیاف لاستیکی شکست کامپوزیت‌ها را ترمیم کرد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، حسام‌الدین ثقفی پژوهشگر دانشگاه زنجان گفت: این پژوهش در قالب پایان‌نامه دکتری رشته مهندسی مکانیک، در دانشگاه زنجان انجام شده است. این تحقیق با عنوان بررسی رفتار کامپوزیت‌های چندلایه تقویت‌شده با نانوالیاف لاستیکی تحت بارگذاری مکانیکی به روش نشر فراآوایی و المان محدود، به بررسی تجربی و عددی مکانیزم‌های شکست، رشد ترک و رفتار بین‌لایه‌ای کامپوزیت‌ها پرداخته است.

این پژوهشگر با بیان اینکه کامپوزیت‌های چندلایه پلیمری تقویت‌شده با الیاف از مهم‌ترین مواد مهندسی نوین به شمار می‌روند، گفت: کامپوزیت‌های چندلایه پلیمری موادی هستند که از کنار هم قرار گرفتن لایه‌هایی از الیاف مقاوم(مثل الیاف شیشه یا کربن) در داخل یک ماده پلیمری ساخته می‌شوند. این ترکیب باعث می‌شود ماده نهایی هم سبک باشد و هم استحکام بالایی داشته باشد؛ به همین دلیل در صنایعی مانند هوافضا، خودروسازی و سازه‌های مهندسی به‌جای فلزات استفاده می‌شود. ساختار لایه‌لایه این مواد امکان طراحی خواص مکانیکی دلخواه را فراهم می‌کند، اما در عین حال می‌تواند آن‌ها را مستعد آسیب‌هایی مانند جدایش بین‌لایه‌ای کند.

وی افزود: با وجود این مزایا، ساختار لایه‌لایه این مواد باعث می‌شود یکی از مهم‌ترین آسیب‌های آن‌ها، یعنی جدایش بین‌لایه‌ای رخ دهد؛ پدیده‌ای که می‌تواند بدون هشدار ظاهری، منجر به افت شدید خواص مکانیکی و حتی شکست ناگهانی سازه شود.

این پژوهشگر ادامه داد: در سال‌های اخیر، مطالعات متعددی برای کاهش این نوع خرابی انجام شده که نتایج آن‌ها نشان می‌دهد استفاده از نانوالیاف الکتروریسی‌شده بین لایه‌ها یکی از مؤثرترین و کم‌وزن‌ترین روش‌ها برای افزایش مقاومت کامپوزیت‌ها در برابر رشد ترک و جدایش بین‌لایه‌ای است.

ثقفی با اشاره به مبانی علمی این پژوهش، تصریح کرد: رفتار شکست کامپوزیت‌های چندلایه با شاخصی به نام نرخ آزاد شدن انرژی کرنشی در مودهای اول و دوم شکست ارزیابی می‌شود که بیانگر میزان مقاومت ماده در برابر آغاز و گسترش ترک است. در این تحقیق، این پارامترها مطابق استانداردهای معتبر ASTM اندازه‌گیری شده‌اند.

وی با اشاره به مرور مطالعات پیشین، گفت: نتایج تحقیقات گذشته نشان می‌دهد دما، نوع بافت و زاویه الیاف نقش کلیدی در رفتار شکست کامپوزیت‌ها دارند؛ به‌طوری که در دماهای پایین، رفتار ماده شکننده‌تر است، اما با افزایش دما، چقرمگی شکست و شکل‌پذیری افزایش می‌یابد. همچنین آرایش الیافی که هم‌راستا با مسیر رشد ترک نباشد، مقاومت بیشتری در برابر جدایش بین‌لایه‌ای ایجاد می‌کند.

این پژوهشگر با تأکید بر روش‌های پایش و تحلیل خرابی، افزود: مطالعات پیشین نشان می‌دهد روش نشر فراآوایی ابزار قدرتمندی برای شناسایی لحظه‌ای آغاز ترک و تفکیک مکانیزم‌های خرابی مانند ترک‌خوردگی ماتریس، جدایش الیاف و شکست الیاف است. همچنین ترکیب این روش با شبیه‌سازی عددی مبتنی بر المان محدود و مدل ناحیه چسبنده می‌تواند پیش‌بینی دقیق‌تری از رفتار جدایش بین‌لایه‌ای در شرایط مختلف بارگذاری ارائه دهد.

ثقفی در ادامه گفت: مرور جامع این مطالعات، مبنای طراحی پژوهش حاضر را شکل داده است که هدف آن بهبود مقاومت شکست بین‌لایه‌ای کامپوزیت‌های چندلایه با استفاده از نانوالیاف لاستیکی، بدون افزایش محسوس وزن سازه است.

وی در ادامه با اشاره به استفاده از روش نشر فراآوایی در این پژوهش، گفت: نشر فراآوایی یک روش آزمون غیرمخرب است که امکان شنیدن و ثبت صداهای بسیار ریز ناشی از ایجاد ترک، جدایش لایه‌ها و آغاز خرابی در داخل مواد را فراهم می‌کند.

این پژوهشگر افزود: زمانی که یک ماده یا سازه تحت بارگذاری قرار می‌گیرد، بروز تغییرات ناگهانی در ساختار داخلی آن باعث آزاد شدن انرژی و تولید امواج صوتی با فرکانس بالا می‌شود که این امواج توسط حسگرهای ویژه ثبت و تحلیل می‌شوند.

وی افزود: مزیت اصلی روش نشر فراآوایی این است که به‌صورت برخط و بدون آسیب‌زدن به نمونه، می‌تواند روند شروع و گسترش خرابی را در حین بارگذاری شناسایی کند؛ به همین دلیل این روش امروزه در پایش سلامت سازه‌ها، به‌ویژه سازه‌های کامپوزیتی، کاربرد گسترده‌ای دارد.

ثقفی با اشاره به پیشینه مطالعات گفت: تحقیقات گذشته نشان می‌دهد نشر فراآوایی در صنایعی مانند هوافضا، انرژی، ساخت‌وساز و حمل‌ونقل ریلی برای تشخیص زودهنگام ترک‌ها، ارزیابی سلامت سازه‌ها و جلوگیری از خرابی‌های ناگهانی بسیار مؤثر است.

نتایج این پژوهش که در قالب پایان‌نامه دکتری مهندسی مکانیک، گرایش طراحی جامدات، در دانشگاه زنجان انجام شده است، منجر به انتشار چندین مقاله علمی در معتبرترین نشریات بین‌المللی حوزه کامپوزیت‌ها شده است.

این پژوهشگر که رتبه اول فارغ‌التحصیلی دوره دکتری را کسب کرده است، تاکنون موفق به انتشار چندین مقاله ISI در نشریاتی نظیر Composite Structures ،Composites Part A ،Thin-Walled Structures و Theoretical and Applied Fracture Mechanics شده و بخشی از نتایج پژوهش خود را در قالب همکاری تحقیقاتی با دانشگاه بولونیا ایتالیا و با تمرکز بر اثر دما و ضخامت نانوالیاف بر رفتار مکانیکی کامپوزیت‌ها توسعه داده است.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
سه شنبه‌ها با کتاب
مسابقات فوتبال موناکو و پاری سن ژرمن و گالاتاسرای و یوونتوس، از شبکه ورزش
تسهیل ارتباط شرکت‌های دانش‌بنیان و سرمایه‌گذاران در عناصر نادر
نشست منطقه‌ای مدیران کل صمت کشور در بندرعباس
دستگیری عوامل اصلی تیراندازی اغتشاشات ۱۸دی گرگان
درگذشت مادر شهید والامقام «ماشااله رباطی» در خرم آباد
تصویب جدول حمایت از تقویت بنیه فرهنگی کشور برای سال ۱۴۰۵
نوسازی ناوگان تاکسیرانی به منظور کاهش آلودگی هوا
بهره برداری از سه طرح آبرسانی در شهرستان ماهشهر
خون شهدای اغتشاش اخیر، آبی بر آتش فتنه بود
آغاز طرح پیشران نوروز ۱۴۰۵ برای زیباسازی شهر کرمان
توسعه زیرساخت‌های پایدار و تعامل‌پذیر از الزامات پیشرفت شبکه ملی اطلاعات
آموزش و پرورش، مولد ارزشمندترین سرمایه‌های اجتماعی است
افزایش مشارکت و رقابت در سنندج؛ انتخابات شورای شهر در آزمون کارآمدی
آغاز قطعی کلاس‌های حضوری دانشگاه تهران از دوم اسفند
برگزاری همایش ملی توسعه پایدار روستایی در گرگان
برگزاری رویداد گنجینه در آموزش وپرورش فارس
تقویت تجارت محصولات حلال ایران در آسیا
بهره مندی استان یزد از سه هزار و ۹۰۰ تخت بیمارستانی
ارزآوری ۸۰۰ میلیون دلاری صنعت آبزی پروری کشور
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مرحله نخست رزمایش نیروی دریایی سپاه در جزایر ایرانی
وزیر رفاه: دهک‌بندی از معیار دریافت یارانه حذف شد
بازتاب اعلام حمایت افغانستان از ایران در برابر آمریکا
توضیحات قالیباف درباره افزایش حقوق‌ها در سال آینده
نجات کودک ۴ ساله با پیجویی‌های پلیس/معجزه در دل طوفان؛ خداوند جان کودک کرمانی را از مرگ نجات داد!
عراقچی با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیدار کرد
دعوت ستادکل نیروهای مسلح از مردم برای حضور در گرامیداشت شهدای فتنه آمریکایی - صهیونی
عکس‌های ارسالی برای مسابقه عکاسی حیات وحش لندن
برگزاری مراسم چهلم شهدای مقاومت ملی در مرودشت
حقوق گمرکی ۴ درصدی برای واردات انواع خودرو در سال آینده
رژیم صهیونی تلاش می کند مذاکرات خراب شود
اهدای عضو یک خانم ۴۵ ساله در قم
تأکید بر رعایت الزامات زیست‌محیطی در واحدهای صنعتی ابهر
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم
دور دوم مذاکرات در ژنو، ظهر امروز
مرحله نخست رزمایش نیروی دریایی سپاه در جزایر ایرانی  (۶ نظر)
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد  (۵ نظر)
ماچادو شریک جرم ربایش مادورو است  (۱ نظر)
جایزه معتبر فیزیک جهان به استاد یزدی اعطا شد  (۱ نظر)
اجرای نخستین تراموای شهری کشور در تبریز  (۱ نظر)
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام  (۱ نظر)
بازتاب اعلام حمایت افغانستان از ایران در برابر آمریکا  (۱ نظر)
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی  (۱ نظر)
نجات کودک ۴ ساله با پیجویی‌های پلیس/معجزه در دل طوفان؛ خداوند جان کودک کرمانی را از مرگ نجات داد!  (۱ نظر)
روبیو: منتظر نتایج گفت‌و‌گو‌ها با ایران می‌مانیم  (۱ نظر)
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم  (۱ نظر)
عزیمت وزیر امور خارجه به سوئیس  (۱ نظر)
تخت‌روانچی: مسئله غنی‌سازی صفر مطرح نیست  (۱ نظر)
عصبانیت رژیم صهیونیستی از توهین ترامپ به هرتزوگ  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی پاسگاه سوسن ایذه   (۱ نظر)