• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۷۹۳۲۹
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۷
اجتماعی

کردستان، زادگاه گیاهان وحشی و خوراکی

بارش به موقع باران بهاری طراوت خاصی به مراتع وگیاهان وحشی کوهستان های کردستان بخشیده است.

خبرگزاری صدا و سیما: کردستان از استانهای زرخیز وخوش آب وهوای غرب کشور است  که  کوه های  مرتفع ، جنگل های انبوه ودشت ها ومراتع وچمن زارهای سرسبز وخرم با گونه های گیاهی وجانوری متنوعی دارد.
این استان به سبب داشتن آب وهوای مرطوب و معتدل مدیترانه ای وخاک حاصل خیز زیستگاه گیاهان وجانوران گوناگونی است  که کارشناسان منابع طبیعی ومحیط زیست منطقه آن  را  استان گل وگیاه  می نامند .
مناطق مختلف کردستان از جمله سارال ، چهل چشمه ،کوسالان ، شاهو ، اورامانات  ،سورین ،آربابا ،آریز،پیازه وکره میانه جایگاهی  مناسب  برای رویش گیاهان وحشی دارویی وخوراکی است و بارش مناسب باران بهاری هم موجب آغاز برداشت گیاهان خوراکی آن شده است.
مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری کردستان  می گوید : در یک میلیون  و440 هزار هکتار  هزار مراتع استان  500 گونه گیاه وحشی خودرو می رود که 18 رقم آن را گیاهان خوراکی تشکیل می دهد.
باباپیری می افزود : مهمترین گیاهان خوراکی مراتع کردستان شامل جعفری کوهی، کنگر ، ریواس، اسفناج وحشی، شنگ، گیلاخه، گل گاو زبان ، رسقا ، قازیاغی ، سولان ، نعناع کوهی ، موسیر، قارچ کوهی، پونه و پیچک است.
هر ساله با آغاز فصل بهار و رویش گیاهان خوراکی  خانواده‌های کردستان به مصرف این گیاهان خودرو  روی
می آورند و سبد غذایی مردم منطقه  هم به طور کامل  تغییر می‌کند.
یک شهروندان سنندجی می گوید: با رسیدن  فصل بهار دوست دارم بیشتر غذاهایم از گیاهان خوراکی وحشی باشد که با بوییدن وخوردن آن احساس می کنم در کوهستان سیرو سیاحت می کنم.
سیران خانم خریدار گیاهان خوراکی هم می گوید  : در فصل بهار  انواع  غذاها  از جمله خورشت و بورانی را با گیاهان خوراکی وحشی درست می کنم و اعضای خانواده به  ویژه  بزرگترها از عطر آن لذت می برند  .
در این ایام زنده شدن طبیعت وفصل بهار  وقتی از محله های شهرهای مختلف کردستان خصوصا محله های قدیمی  عبور می کنی عطر غذاهای تهیه شده از گیاهان خوراکی وحشی هوش هر رهگذری را از سر می برد.
محمدی کارشناس تغذیه می گوید: مردم این دیار از گذشته‌های دور مصرف گیاهان خوراکی وحشی در فصل بهار را یک ضرورت می‌دانستند و دربهار آنها  را جایگزین مواد پروتیینی می‌کنند.
به دلیل علاقه ای که کردستانی ها  به مصرف گیاهان خوراکی خودرو ، وحشی و معطر دارند روستاییان استان که بیشتر زنان و دختران هستند کاربرداشت و جمع‌آوری گیاهان خوراکی خودرو را انجام می دهند و جوانان منطقه  هم به عرضه این گیاهان در بازار و گذرگاه‌های شهرها مشغول می‌شوند.
مدیر اداره منابع طبیعی وآبخیزداری سنندج هم  می گوید:  67 هزار نفر از جمعیت روستایی این منطقه در فصل بهار حدود 50 تن گیاهان خوراکی وحشی را روانه بازار مصرف می کنند که  ارزش تقریبی سالانه آن حدود صد میلیارد ریال است.
فرزاد حسینی می افزاید :  80 درصد این گیاهان در کردستان مصرف  و بقیه به استانهای همجوار ارسال می شود.
وی  همچنین  به برداشت کنندگان نسبت به برداشت غیر اصولی وبیش از اندازه سبزی کوهی برای جلوگیری از تخریب ونابودی این ثروت ملی هشدار داد.
کارشناس امور جنگل ومرتع  کردستان هم  بر لزوم  نظارت بیشتربر برداشت بی رویه وغیر اصولی توسط مردم ودستگاه های متولی تاکید می کند و می گوید : اگر بهره برداران مبتدی گیاهان وحشی راغیر اصولی برداشت کنند به ویژه گیاهانی چون گیلاخه که دارای  پیازچه است  باید در چند سال آینده با گیاهان خودرو در مراتع کردستان خداحافظی کرد .
ناصح محمدی معاون آبخیزداری منابع طبیعی کردستان هم می افزاید:  خود مردم وبهره برداران  مهمترین نگهبانان منابع طبیعی هستند که می توانند با فرا گرفتن آموزش های جزیی این ثروث ارزشمند را در کنار بهربرداری اصولی  حفظ کنند.
کردستان به دلیل شرایط ویژه آب و هوایی و ویژگی های خاص جغرافیایی از مناطق ویژه کشور و جهان  در تنوع گونه های گیاهی خوراکی ودارویی  و در اصطلاح محلی سبزی های کوهی به شمار می رود که روند رو به رشد برداشت وتخریب مراتع می طلبد آموزش هایی در این زمینه به مردم وبهره برداران ارائه شود تا نسلهای آینده هم از این ثروت الهی بهره برداری کنند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
حمله دشمن آمریکایی به پل کهورستان در غرب هرمزگان
ضرورت افزایش سهم اعتبارات خوزستان برای راهپیمایی اربعین حسینی
شنیدن صدای ۲ انفجار لحظاتی پیش در شهر بوشهر
برگزاری مراسم شب هفت رهبر شهید انقلاب اسلامی در تبریز
لزوم استمرار پایش ایمنی ساختمان‌های مهم و بلندمرتبه در خوزستان
پیش بینی وزش باد شدید و گردوخاک در سمنان
وقوع چند انفجار در هرمزگان، ۲۵ تیر ۱۴۰۵
تهاجم دشمن آمریکایی به نقاطی در اطراف شهر اهواز،۲۵ تیرماه ۱۴۰۵
نجات نوجوان چاراویماقی از دره‌های باروت‌آغاجی پس از ۱۳ ساعت عملیات
بسته خبر‌های کوتاه از سایر نقاط چهارمحال و بختیاری
نفوذ سایبری به بزرگترین نیروگاه هسته‌ای هند
پیمان شکن به روایت آمریکایی‌ها
تجلیل از بانوان کیش، گرامیداشت روز ملی عفاف و حجاب
پل آسیب دیده هشترود تا هفته دولت زیر بار ترافیک می‌رود
تجلی ایثار در بام طبیعت با مشق ناتمام
رفع اختلال در یکی از مسیرهای راهبردی انتقال نفت کشور
خط قرمزی به نام تنگه هرمز
برخورد با ۶ مورد تخلف ساختمانی در کندوان
خبر‌هایی از برنامه های هفته بهزیستی در گرمسار
جزئیات دود سیاه مشاهده شده در اطراف بهبهان از زبان فرماندار
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بازتاب حمله آمریکا به بیمارستان در اهواز در رسانه انگلیسی
حملات شدید به پایگاه ارتش تروریست آمریکا در بحرین
پیام انقلاب اسلامی خواسته همه مردم دنیا است
افشاگری معاون رئیس جمهور آمریکا درباره اپستین
زیرساخت بزنید همه زیرساخت‌های باقی مانده منطقه را می‌زنیم
حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان با بمب های فسفری
واحد آسیب‌دیده نیروگاه تبریز وارد مدار تولید می‌شود
بررسی گزینه‌های نظامی علیه کوبا در پنتاگون
تخلیه بیمارستان شهید بقایی اهواز پس از حملات هوایی دشمن آمریکایی، انتقال ۲۱۱ بیمار به بیمارستان‌های گلستان و‌ شفا
هشدار جدی به بدمصرف‌های برق
حملات موشکی به پایگاه‌ تروریست های آمریکا در اردن
قطعی سراسری دوباره برق در کوبا
اولویت ما باید مدیریت مصرف باشد و نه افزایش تولید
هشدار روسیه: نیروهای ائتلاف غربی در اوکراین را می زنیم
حملات پهپادی ارتش به پایگاه آمریکا در اردن
لغو امتحانات نهایی پایه دوازدهم در ۴ استان  (۹ نظر)
موافقت مشروط عربستان با پیوستن به توافق سازش  (۳ نظر)
انتقاد وزیر امور خارجه عمان از رویکرد‌های امنیتی در قبال ایران  (۲ نظر)
شعار‌ «گم شو، گم شو» علیه نتانیاهو در کنست  (۲ نظر)
نشست علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد  (۲ نظر)
رفع اختلالات تعدادی از بانک‌های کشور  (۲ نظر)
فعال شدن اهرم‌های قدرت مقاومت بخاطر خطای محاسباتی امریکا    (۱ نظر)
آماده شدن نخستین واحد‌های طرح مسکن سبحان قرچک  (۱ نظر)
اعمال خاموشی های بخش خانگی در استان اصفهان  (۱ نظر)
پزشکیان: لفاظی‌های ترامپ را در عمل جواب می‌دهیم  (۱ نظر)
انهدام رادار پاتریوت و کنترل هوایی ناوگان پنجم دریایی آمریکا  (۱ نظر)
پاسخ صنعت دفاعی به جنگ، ادامه پیشرفت است  (۱ نظر)
تعطیلی سفارت آمریکا در امارات  (۱ نظر)
آمریکا همچنان کوبا را تحریم می کند  (۱ نظر)
ادعای انتقال تجهیزات نظامی به یمن ساختگی است  (۱ نظر)